5 2 Metoden - Vanliga Frågor & Svar

Här har jag sammanfattat det vanligaste frågorna om 5 2 Metoden.

5 2 Metoden passar de flesta människor som är friska och lever ett normalt liv. Men det kan vara bra att genomgå en läkarundersökning innan du börjar för att vara säker på att du är frisk. Men dieten passar inte barn som växer , elitidrottare som behöver mycket energi. Samt personer med tidigare sjukdomar bör rådfråga läkare. Om du känner dig matt av dieten rådfråga läkare.

Du kan välja precis vilka dagar du vill, tänk bara på att det ska vara 2-3 dagar emellan. Exempelvis måndag och torsdag eller tisdag och fredag.

Fokusera till mestadels på grönsaker och även protein i form av ägg, baljväxter och ibland ost och mejeriprodukter. Grönsaker är kalorisnåla vilket gör att man kan äta mycket och hålla sig mätt längre, dessutom är de rika på fibrer och näring.

Här hittar du min guide till hur du räknar ut kalorierna på dina 5:2 Dieten Recept samt min kaloritabell:

Svaret beror helt på i vilken form du är i. Om du tränar med högre intensitet (puls högre än 65% av maxpuls/max av syreupptagningsförmåga) på fastande mage hinner inte kroppen omvandla fett till energi som musklerna kan använda vid träningen. Utan istället förbrukas lagrad energi i muskler och lever och efter en stund börjar även musklerna brytas ned. Det är alltså inget fel i sig att träna under fasta men resultaten kanske inte alltid blir de bästa. Är du däremot vältränad med mycket bra syreupptagningsförmåga kan din kropp vara van att omvandla fett till energi och då spelar det inte så stor roll om du ätit eller inte innan.
Så jag skulle rekommendera lågintensiv träning på fastedagen om man vill bränna extra fett, för musklerna vill man ju gärna ha kvar! Vill du ha tips på träningspass som du kan kan köra med 5 2 metoden hittar du mitt lågintensiva pass här. 

Smaksatt eller kolsyrat vatten är en bra dryck om du vill ha något mer än vara vanligt vatten. Tillsätt t.ex. citron, några hallon eller kiwi. Kaffe och Thé är även de kalorifria drycker.

Du kan sprida ut kalorierna hur du vill. Exempelvis kan du äta frukost och middagLunch och middag. Eller så äter du bara en rejäl lunch. Du väljer helt själv!

Du delar med fördel upp fastedagarna så du har några dagars mellanrum, måndag och torsdag är bra fastedagar. Du ska helst undvika att fasta två dagar på rad.

Dricka rikligt med vatten, en kopp kaffé eller thé minskar även hungerkänslan.

Det är fullt tillåtet att dricka kaffe & the då man fastar eftersom båda dryckerna är kalorifria. Men det är aldrig bra att överdriva så några koppar är ok!

5 2 Metoden ger dig mer möjlighet att äta vad du vill på dagar då du inte fastar. Men ät måttligt, överätande kan göra att fördelarna med Periodisk fasta försvinner.  Läs mer här om vad du ska äta på ätardagarna samt lite tips och tricks.

För att uppnå optimala hälsoeffekter kan man med fördel kombinera lågkolhydratskost som GI och LCHF med 5 2 Dieten på dagarna då man inte fastar läs mer i mitt inlägg här.

Ett bra förslag för att få en rättvis mätning är att du väger dig onsdag morgon varje vecka. Alltså några dagar efter 5:2 fastan så ”resultatet” har hunnit börja synas. Men se till att du har en riktigt bra och pålitlig våg, de allra enklaste och billigaste man köper har en tendens att visa fel. På min sida 5:2 Verktyg hittar du mina rekommendationer på 5:2 dieten våg att använda för en korrekt och noggrann viktmätning.

En färdig juice, till exempel morotsjuice, går jättebra att köpa färdig, både snabbt och smidigt att använda i 5 2 dieten! Men se till att det inte är så mycket tillsatser och framförallt inte socker vilket är tomma kalorier. Jag rekommenderar också grapefruktjuice som finns att köpa färdig helt naturell för runt 20-lappen. Grapefrukt sägs ha en viktminskande effekt som boostar förbränningen vilket är bra för viktnedgång.


Anledningen till att man går ner i vikt när man halvfastar är att man totalt under en vecka äter färre kalorier.
Således skulle jag säga att det är viktigt att du äter lite extra de vanliga dagarna än vad du brukar göra. Ät en extra fullkornsmacka, ett ägg eller kanske lite fetare yoghurt till frukost. Lägg till ett extra mellanmål eller något annat som du gillar. Om du tränar rekommenderar jag att du gör det när du inte fastar för att inte öka på förbränningen extra. Ät inte heller för mycket protein under fastedagarna efter som protein ”uppmuntrar” kroppen att bränna fett.

Kaloriinnehållet i livsmedlet förändras vid tillagning på grund av att vatten avlägsnas eller fett tillsätts.
Men tyvärr finns det ändå oskiljaktigheter i kaloritabeller som troligen beror på att man tittat på olika fabrikat. En lax från ett märke kan ha lägre kaloriinnehåll på grund av ett högre vatteninnehåll än en lax från ett annat märke. Medan annan lax innehåller mer fetter.
Det bästa tipset jag kan ge är att själv titta på förpackningen, där ska alltid stå exakt kaloriinnehåll. Har du ingen förpackning så är livsmedelsverkets sökfunktion för livsmedel den säkraste källan enligt 5-2dietenrecept.se.

Det kan vara effektivt att fasta hela dagen och spara kalorierna till kvällsmålet. Men det ger inte en effektivare viktnedgång om du skulle skippa alla kalorier. Det låter bra att ha fastedagarna med några dagars mellanrum men jag tycker du ska försöka äta 500 kalorier eller så mycket just din kropp behöver, se här för rätt beräkning av vad du behöver äta.

Skriv gärna i kommentarsfältet nedan! (jag hinner inte ge personlig rådgivning till alla läsare, men jag svarar gärna på generella frågor om 5 2 metoden)

Den kan ändras ganska mycket. Exempelvis innehåller torr pasta betydligt mer kcal än kokt efter som det kokas in mycket vatten. Tvärtom blir det med kött då vatten försvinner men fett ofta tillsätts. I kaloritabellen har jag listat kalorimängden i både rått och tillagat tillstånd på vissa livsmedel. Men det blir en hel del om jag skulle lista alla så min rekommendation är att du googlar dig fram.

Upplevelsen är att män oftare än kvinnor uttrycker att de ”måste” ha mat för att kunna tänka. Om det stämmer eller inte är mindre relevant just nu. För jag tror inte på att fasta + hunger måste vara lika med sant. Fyller du magen med kalorisnåla grönsaker och protein kan du klara fastedagen galant. Läs mer om det här.

Har du fortfarande inte fått svar på din fråga? Kommentera nedan så återkommer jag så snabbt jag kan.

147 reaktioner på ”5 2 Metoden Vanliga Frågor & Svar”

  1. Hej Egon!
   Det är fullt tillåtet att dricka kaffe & the då man fastar eftersom båda dryckerna är kalorifria. Men det är aldrig bra att överdriva så några koppar är ok! 🙂

 1. Hej,
  Är det okej att dricka dietsoppor av typen Allevo, Nutrilett på fastadagen?
  De ligger på ca 110 kalorier för en soppa.

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Jag skulle inte rekommendera det. Måltidsersättningar som Allevo och Nutrilett är huvudsakligen till för snabb viktminskning, vilket 5:2 dieten också är, men med följden att du går upp i vikt när du slutar.
   En pulversoppa innehåller lika mycket socker som protein och med sina 350 kalorier per 100 gram är det lika mycket Ahlgrens bilar. I innehållslistan finns det inte mycket som man känner igen och det känns inte så bra att stoppa i kroppen (se längst ner i inlägget)*.
   Om du vill ha en snabb soppa under fastedagen vill jag istället föreslå att du svänger ihop en tomatsoppa på 5 minuter. Stek på en halv gul lök (20 kcal), slå över en burk krossade tomater (3 dl, 110 kcal) och krydda med salt, peppar och timjan. Ta två skivor kalkon till (70 kcal) så har du dagens halva intag av protein. En måltid full av protein och näringsämnen på bara 200 kalorier.
   Var rädd om din kropp och ät naturliga råvaror.
   Lycka till!
   *skummjölkspulver,sojaprotein, jordgubbspulver (16 %),fruktos, yoghurtpulver, Mjölkprotein,havrefiber, mineraler (kaliumcitrat, natriumklorid, natriumcitrat, trikalciumfosfat, kaliumklorid, magnesiumoxid, zinkglukonat, ferrofumarat, kopparglukonat, manganglukonat, ammoniummolybdat, kaliumjodid, natriumselenit), vitaminer(nikotinamid, d-alfa-tokoferylacetat, L-askorbinsyra, cyanokobalamin, kalcium-D-patotenat, retinylacetat, pyridoxinhydroklorid, kolekalciferol, tiaminmononitrat, fyllokinon, riboflavin, D-biotin), emulgeringsmedel (soyalecitin),stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl, xantangummi), Arom, färgämne(betakaroten), sötningsmedel (sukralos),rapsolja, blåbär (1 %).

 2. Jag har planerat att prova på 5:2 med början på måndag. Vilka dagar är lämpliga att ha som fastedagar, mån och ons, mån och tors eller tis och tors? Jag har tänkt att väga mig 1 ggr/vecka men vilken dag? Det ger ju inget ”riktigt” resultat att väga sig direkt efter en fastedag.
  Hoppas detta fungerar för mig, är laddad och motiverad så nu är det bara att börja!

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Sofia!
   Vad kul att du har tänkt börja med 5:2! Måndag och torsdag tycker jag är bra dagar, då kan jag unna mig lite gott på helgen och dessutom känns måndagen alltid som en nystart då man är redo för fasta. Men du kan välja precis vilka dagar du vill, tänk bara på att det ska vara 2-3 dagar emellan. Mer om det kan du läsa i min bok som kommer ut på onsdag.
   När det gäller att väga sig så märker jag personligen skillnad redan på morgonen efter fastan, dock beror det såklart på hur mycket vatten man druckit. Men ett bra förslag för att få en rättvis mätning är att du väger dig onsdag morgon varje vecka. Alltså några dagar efter fastan så ”resultatet” har hunnit börja synas.
   Lycka till med 5-2 dieten, hör gärna av dig om hur det går!

 3. Hej!
  jag funderar på och testa 5:2 dieten och det jag undrar är om jag kan äta Faste dagarna Varma koppen ? För där finns det inte så många kalorier!
  Eller är det bättre och äta en sallad som man gör själv till Lunch och Middag?
  Mvh:Piia

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hejsan Piia!
   Jättekul att du har tänkt börja med 5:2 dieten! Ja, jag skulle satsa på det senare, alltså en sallad istället för varma koppen. Men du behöver inte låsa dig vid sallader, det finns massor av goda tillagade varma rätter också, recept hittar du här på sidan eller i min bok som du kan köpa här.
   En sallad innehåller massor av protein och bra näringsämnen som du behöver när du fastar. Snabba dietsoppor som Varma Koppen har en tendens att göra dig väldigt hungrig snabbt. Det kan vara lockande att den innehåller så få kalorier men den innehåller även socker, inga vitaminer och låg proteinhalt.
   Hoppas mitt svar hjälpte dig.
   Lycka till!
   /Lisa

 4. Hej!
  Tänkte höra om det funkar att dricka färdig grönsaksjuice( ex morotsjuice) man kan köpa i affären på fastedagarna?
  Eller finns det ett bra recept?
  Med vänlig hälsning, Anneli

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Anneli!
   Tack för din kommentar! En färdig juice, till exempel morotsjuice, går jättebra att köpa färdig, både snabbt och smidigt att använda i 5.2 dieten! Men se till att det inte är så mycket tillsatser och framförallt inte socker vilket är tomma kalorier.
   Jag rekommenderar också grapefruktjuice som finns att köpa färdig helt naturell för runt 20-lappen. Grapefrukt sägs ha en viktminskande effekt som boostar förbränningen.
   Men du kan också göra riktigt goda och näringsrika juicer själv. Gröna juicer som innehåller gröna blad som spenat, grönkål, selleri eller morotsblast är riktiga antioxidantbomber med superlågt kaloriinnehåll. Du kan göra dom lite godare genom att tillsätta äpple, apelsin eller någon annan god frukt. Andra recept på enkla 5 2 diet recept hittar du i min bok här.
   Lycka till med juicerna!
   /Lisa

 5. Christina Claesson

  Hej!
  Vill gärna ha din bok i pappersform men eftersom jaginte vill betala med kontokort på nätet undrar jag om jag kan få beställa den mot faktura eller dyligt.
  MVH Christina

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Christina!
   Va kul att du är intresserad av min bok! Den kommer att komma som pappersupplaga med förväntad leverans i vecka 38 så du får jättegärna förbeställa den på den här länken.
   Om du ej vill uppge kontouppgifter så går det utmärkt att betala 159 kronor till bank-giro 793-0662 och märka betalningen med din mejladress (OBS! viktigt att den blir rätt).
   Hoppas du kommer gilla boken!
   /Lisa

 6. Startar nu med denna metoden men jag har tänkt att klara mig på frukt fastedagarna men funderar kring kalori nivåerna på olika frukter.kan jag få hjälp med detta problem??? Tack på för hand

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Karin!
   Härlig att du börjar med 5/2 dieten nu! Har du tänkt att bara äta frukt? Jag skulle inte rekommendera det då du behöver få i dig mycket protein som mättar ordentligt när du fastar. Frukt innehåller dessutom mycket fruktsocker. Titta gärna på mina https://www.5-2dietenrecept.se/category/recept/ och menyer för inspiration. I min bok finns även många färdiga 5/2 dieten menyer.
   Men självklart ska du får hjälp med kalorinivårna i olika frukter. Äpple 56 kcal/100 g, banan 101 kcal/100 g, hallon 34 kcal/100 g, vattenmelon 34 kcal/100 g, apelsin 49 kcal/100 g.
   /Lisa

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Ann!
   Tack för din kommentar! Jag skulle inte rekommendera det. En pulversoppa innehåller lika mycket socker som protein och med sina 350 kalorier per 100 gram är det lika mycket Ahlgrens bilar.
   Om du vill ha en snabb soppa under fastedagen vill jag istället föreslå att du svänger ihop en tomatsoppa på 5 minuter. Stek på en halv gul lök (20 kcal), slå över en burk krossade tomater (3 dl, 110 kcal) och krydda med salt, peppar och timjan. Ta två skivor kalkon till (70 kcal) så har du dagens halva intag av protein. En måltid full av protein och näringsämnen på bara 200 kalorier.
   Lycka till med 5:2-dieten!

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Marie!
   Turkisk yoghurt är helt okej, ett jättebra alternativ faktiskt! Men försök hitta en variant med lägsta möjliga fetthalt om du ska äta på fastedagarna. Fett drar upp kalorinivåerna.
   Exempelvis finns det turkisk yoghurt med 3,5 % fett innehåller 69 kcal på 1 dl. 🙂

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Filippa!
   Tack för en bra fråga! Honung i sig är ju inte farligt och vi inte räknar med blodsockerpåverkan och att spädbarn inte ska äta honung. Men om vi håller oss till att tala om kalorimängden som jag antar det är du menar så innehåller honung 332 kcal/100 g. Alltså ganska mycket.
   Om du tar en tsk, ca 10 g, honung i theet så blir det 33 kcal. Så var försiktig med honungen när du fastar, den tar alldeles för mycket kalorier som du med fördel kan lägga på protein eller grönsaker.
   Hoppas mitt svar hjälpte dig!

 7. Hej
  har varit på allevo nutrilett & cambridge . Där skriver dom att det går bra att ta deras sopper dom dagar man fastar ? vad är rätt å vad e fel ??
  mvh Daniel

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Daniel!
   Tack för din kommentar! Jag hänvisar till mitt tidigare svar på samma fråga på denna länk.
   Självklart säger dietsoppföretagen att det är ett bra alternativ men jag rekommenderar det inte, det är så enkelt att göra ”äkta” näringsrika soppor själv! Läs mitt svar och fundera på vad du själv tänker om detta.
   Hoppas mitt svar var till hjälp!
   /Lisa

 8. Hej, jag har gått på 5:2 nu i ca 2 mån och har inte gått ner ett enda kilo :/ Jag äter max 500kcal de dagar jag fastar och max 1400kcal de dagar jag inte fastar förutom 1 dag (lördagar) då jag unnar mig lite mera … Varför händer det inget ?? Ute och går nästan varje dag o turerna ligger allt från 5 km till 1 mil per dag. Förra veckan påbörjade jag även att jogga … Vad är det som felar ?? Jag för kostdagbok varje dag för att ha sten koll på mitt intag

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Tessan!
   Tack för din kommentar! Det är inte alltid vikten som är det bästa måttet, testa även att mäta midjemåttet och införskaffa en våg som mäter fettprocent. Din kropp kanske ”gör om” fettet till muskler. Beroende på hur pass överviktig man är går man ner olika i vikt.
   Du äter kanske också lite för lite, kroppen vill ha lite omväxling så det kan förbränna extra mycket när du fastar. Av egen erfarenhet så är det inte bra för viktminskning att äta för lite. Äter du väldigt mycket kalorier på lördagen kan det även göra att du går upp all vikt som du tappat under veckan så var noga med det tills du nått din målvikt.
   För mycket träning kan också göra att din kropp behöver återhämta sig mycket om inte hinner förbränna maten. Gå cirka 30 minuter om dagen, ha 1-2 vilodagar och lägg till några högintensiva pass med styrka och kondition som får upp pulsen ordentligt, det bränner kalorier.
   Någonstans ligger problemet och det gäller bara att testa sig fram för att hitta det. Du kan även prova 3:4 metoden, fasta fyra dagar och äta 3. Läs även mina tips om viktnedgång här.
   Men jag är ingen läkare så ta bara min tips som just tips.
   Hör gärna av dig igen om hur det går!

 9. Tack för ditt svar =) Alltså jag väger 67 kg och är 164 lång. Jag har även mätt mig och inte ens där har det ändrats något och enligt min uträkning för viktminskning så ska jag hålla mig på 1400 kcal om dagen när jag inte fastar. Hur fungerar de när jag fastar 4 dagar ?? Kör man samma som när jag fastar nu då ?? Alltså max 500 kcal ??
  Mvh Tessan

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Jag vet att flera sajter om viktminskning automatiskt kan räkna ut energibehovet om man vill gå ner i vikt. Och jag har själv testat att äta så lite som 800 kcal per dag i flera veckor och inte ens det gav resultat. Så av egen erfarenhet så spelar kalorierna inte så stor roll utan vad de består av. Undvik kolhydrater som potatis och pasta, socker och bröd.
   4:3 fastan fungerar såhär: På exempelvis måndag, onsdag och torsdag äter du 500 kcal och på tisdag, fredag, lördag och söndag äter du cirka 2000 kalorier. 🙂
   Du får gärna höra av dig till min mejl lisa@5-2dietenrecept.se om någon vecka så får vi ser om hur det funkar 🙂

 10. Hallå igen … En fråga, när man gör typ en rätt med många olika ingredienser i ska man då typ ta och räkna ut var o en per 100 g och sen lägga ihop de och dela summan per 100 g och sen väga sin rätt för att få ut hur mycket man får i sig ?? Eller hur gör man ?? För man kan ju inte väga var o en sak när typ soppan är klar …

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej igen Tessan! 🙂
   Det kommer inom kort ett inlägg om just det här, har har fått många liknande frågor. Men principen är att väga varje ingrediens innan du tillagar den, då blir det inte så kladdigt. Skriv då upp på ett papper och räkna ut med hjälp av livsmedelsverket. Exempel: En tomat innehåller 18 kcal/100 g. Din tomat väger 50 gram. Räkna då 18/100 = 0,18. 0,18 x 50 g = 9 kcal.

 11. HEj
  Jag fastar med följande mat. Äter middag på kvällen innan vid 19 tiden. Fastedagens frukost ca kl 7: svart te, 1 dl lättyougurt med osötade hallon, 50 kal
  kl.10 2 dl mellanmjölk med kaffe, 60 kal
  kl12 lunch; 2 dl hemmalagad grönsakssoppa med 1 msk mellan creme friche, 170 kal
  kl 15 mellanmål: 1 dl lättyoughyrt m och bär.50 kal
  kl 17: middag med 2 dl soppa igen.170kal
  dricker vatten och te under dagen
  Sedan tänker jag att jag fastat i 24 timmar kl 19 den kvällen och äter då ett lättare mål mat.
  Är detta en tillräckligt bra variant.

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Lisa!
   Maten i ditt upplägg låter jättebra. Men att bara fasta till kl 19 på kvällen ger inte så mycket effekt. Om det ska vara korrekt så fortsätter du fastan efter 17-måltiden ända till nästa morgon. Då får du alltså 12-14 timmar fasta extra. Tanken är alltså att du ska fasta ”en dag” från det att du går upp tills att du går och lägger dig, dvs. 36 h.
   Om du känner dig extra hungrig och vill ha lite mer mat på kvällen föreslår jag att du flyttar fram m middagen till kl 19 och väljer ett matigare alternativ än soppa. Se recept här och i min bok.
   Hoppas mitt svar var till hjälp!

    1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

     Hej Alfonso!
     Tack för din kommentar! Jag förstår din tanke, om man fastar 36 timmar blir det ju 72 timmar på en vecka vilket är 3 dygn.
     Men riktlinjen är att man fastar från att man vaknar på morgonen tills att man somnar på kvällen och det är ju en vaken dag. Alltså 2 dagar i veckan.
     Hoppas mitt svar var till hjälp!
     /Lisa

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Agneta!
   Bra fråga! Det kan faktiskt vara lite knepigt men jag har några tips! Broccoli och grönkål innehåller mycket kalk, faktiskt mer än mjölkprodukter. Så försök äta mycket av det till dina måltider. Dessutom är dem otroligt kalorifattiga!
   Lycka till!

 12. Hej!
  Jag äter frukost kl 9 en tallrik gröt på 1 dl havregryn och 2,5 dl vatten till det river jag ett halvt äpple och en halv dl blåbär och en gnutta mjölk, sen äter jag en lätt middag kl 18 på fisk och grönskare eller kyckling och grönsaker och där i mellan massor med vatten och några koppar kaffe. Jag har kollat på lämliga recept och försökt efterlikna dem och har detta matuppehåll som ska vara hälsosamt och ge viktnedgång. Mitt problem är att jag blir så yr efter några timmar när jag ätit… jag känner mig vrålhungrig. Ska det kännas så här… äter jag för lite eller… ska jag gå till doktor och ta prover… eller? Jag har ju gått ned i vikt och det känns bra för övrigt, många kvinnor i världen har ju gjort så här i alla tider och det vill jag också.

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Irene!
   Tack för en jättebra kommentar! Jag vet att många kan känna sig lite yra utan mat, jag har också gjort det vid några tillfällen, framför allt när jag väntat FÖR länge med att äta och kanske dessutom tränat eller promenerat mycket.
   Jag kan inte ge dig några råd då jag inte har tillräckligt med information utan hänvisar till läkare om det inte går över. Dock kan jag berätta hur jag själv har upplevt det och hur jag blev av med det. Att äta oftare, 3 eller 4 mål per dag istället för att fasta mellan frukost och middag, ger mig en jämnare kurva och yrsel uteblir. Att inte dricka överdrivet mycket, utan endast när när jag känner mig törstig, jag kan själv känna en bottenlös hunger ibland när jag dricker mycket vatten utan mat. Det är viktigt med mycket vatten men jag försöker inta det tillsammans med måltiderna. Att försöka få i sig mer kolhydrater och fett, inte bara protein. Att inte röra på dig så mycket under fastedagarna.
   Känn efter noga om det känns ”fel” eller om det bara är en lättare åkomma som är lätt att åtgärda. Våga avbryta fastan för att äta något med kolhydrater och fett och se om yrsel uteblir.
   Hoppas mitt svar var till hjälp!

 13. Hej,
  är det okej om man inte äter något alls eller mindre än 500kcal på sina fastedagar? har tänkt att fasta på tisdagar och lördagar men då inte äta något alls på min fastedagar eller något på ca 100kcal. Hur länge ska man fasta, tisdag 00.00-onsdag 00.00 är det en hel fastedag?

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Shanga!
   Det kan vara effektivt att fasta hela dagen och spara kalorierna till kvällsmålet. Men det ger inte en effektivare viktnedgång om du skulle skippa alla kalorier. Det låter bra att ha fastedagarna med några dagars mellanrum men jag tycker du ska försöka äta 500 kalorier eller så mycket just din kropp behöver, se här.
   Dag 1 kl 00.00 till dag 2 kl 24.00 är en bra hållpunkt, men fortsätt då fastan till på morgonen dagen 2.

 14. Jag har ätit väldigt osunt de senaste veckorna och vill bara gå ner 3-4 kg, jag är dock fortfarande smal, men vill nå min ”stabila vikt” igen vilket är 55 kg för mina 169 cm
  Om jag kör med den här dieten i låt säga 8 veckor, är det troligt att jag kommer gå upp dessa kilo igen, eller väga mer än vad jag gjorde innan jag började med dieten? (Förutsatt att jag äter bra och nyttig mat)
  Mvh Kimberly

 15. Jag menar, 5:2 dieten är väl en bantningsdiet och man bör väl ändra kostvanor och sluta när man anser att man gått ner tillräckligt?
  Eller är det meningen att man ska fortsätta med den här dieten alltid? Jag har nämligen vart med om dieter där jag har gått upp mer än vad jag gick ner när jag väl slutade med den och började äta normalt igen, det är det jag är väldigt orolig över generellt.

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Kimberly!
   Om du går ner till 55 kilo till dina 169 cm når du ett BMI på 19,3 som är strax på gränsen till underviktig så jag rekommenderar inte att du ska gå ner mer i vikt. Dock så vet jag inte din fettprocent och muskelmassa som kan visa något helt annat, den bör ligga runt 20-30 %. 5:2 går att använda både som viktminskningsmetod eller som livsstil. När man nått sin drömvikt kan man fasta bara en dag i veckan istället. Men så länge du äter bra och inte för mycket så kommer du inte rusa upp i vikt om du skulle sluta fastan.
   Ekvationen är att du går ner i vikt när du får i dig fler kalorier än du gör av med. Det gör du under fastan. Och du går upp i vikt först när du äter mer än vad du gör av med. Alltså: håll koll på matvanorna och ägna dig åt kul träning så ska det nog gå vägen. 🙂

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Gull-Britt!
   För det mesta är receptet till en portion. Ibland för två portioner men då står det angivet. Det står hur många kalorier receptet innehåller så du bestämmer själv om du skulle vilja äta det som en portion, halvera eller dubblera!

 16. Jag undrar om man kan fasta från lunch till lunch? Det skulle passa mig mycket bättre än en hel dag. Är det 24-timmar som är det viktiga eller som du skrivit någonstans att det ska vara 36 timmar? Har provat några fastedagar och ätit en matig sallad till lunch och därefter 500 kcal 24 timmar framåt. Då kan jag fortfarande träna på kvällen och ta lite grönsaker innan/efter träningen.

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Pia!
   Precis, man brukar säga att det är 36 timmarsfastan som ger mest. Alltså när du fastar en hel dag från morgon till kväll inklusive 2 hela nätter. Fastar du från lunch till lunch ingår bara en natts fasta och du kan äta som du vill på kvällen dag 2 igen. Dock har jag inga belägg för att det skulle ge mindre att fasta från lunch till lunch.
   Lycka till!

 17. Hej! Jag skulle fråga när jag har fastedag så dricker jag kaffe eller te.men kan inte dricka utan mjölk.så den mjölk jag använder blir inräknat i dessa 500 kcla som jag får äta.så då blir det något annat mindre istället för mjölken.Funkar det att göra så?

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Pillan!
   Om du har mjölk i kaffet eller teet så behöver du räkna på de kalorierna, använder du lättmjölk så brukar det inte bli så värst många. Men vill du istället äta något för de kalorierna så är det också ett alternativ att avstå från kaffet och lättmjölken under fastan.
   Hoppas det var svar på din fråga! 🙂

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej!
   Tack för din kommentar, bra fråga! Nej, personer under 18 bör INTE fasta eftersom kroppen inte är fullt utvecklad ännu.
   Vänliga hälsningar
   Lisa

 18. Hej
  Jag skulle vilja starta med 5-2 dieten .Hur får jag tag på förslag på resept för 1-vecka så man kan få lite start hjälp

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Inger!
   Du är du på helt rätt sida! Jag antar att du menar att du vill ha recept för de två fastedagarna som är under en hel vecka, annars får du gärna fråga en till fråga.
   Under fliken ”menyer” högst upp på sidan finns flera meny-förslag som räcker för en fastedag så förslagsvis väljer du två olika menyer under en vecka.

 19. Hej,
  Jag och mannen har fastat i 2 veckor. Inget resultat. Jag hade först minus 0.7 men sen plus 0.5 igen. Mannen som också behöver gå ner lite mer i vikt är plus 1.5 kg. Man laddar men sen blir man så omotiverad. Vi äter som vi gjort tidigare dom andra 5 dagarna. Snälla lite tips och pepp 🙂

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hejsan Marina!
   Kul att du frågar mig! 🙂
   Att ni redan har fastat i två veckor är ju ett jättekliv på vägen! Jättebra jobbat. Nu vet jag ju inte hur mycket ni vill gå ner och om ni ens har en övervikt. Om man inte är överviktigt kan det vara ganska svårt att väl få igång viktraset.
   Men av egen erfarenhet så gäller det att vara tuff. Tuff ett litet tag och sedan nöjd och glad (förhoppningsvis för alltid, när det gäller vikten vill säga). Så se till att hitta riktigt med motivation, varför vill ni gå ner i vikt?
   Sen sätter ni igång med en ändring på de övriga kostvanorna. Det behövs nämligen att man äter bra även de andra dagarna för att viktnedgången ska boostas. Nedskärning av pasta, potatis och bröd. Inget socker och ganska lite fett. Se också till att ta många promenader, helt en timmer 6 dagar i veckan och om ni verkligen vill så tränar ni 1-3 gånger i veckan också.
   Ett tips är även att lägga till en extra fastedag i veckan. Kom ihåg att fastan sker i 36 timmar – från 20 på kvällen dag 1, till 8 på morgonen dag 3.
   Jag hoppas att du har fått den tips och pepp du ville ha och att ni kör igång ordentligt på måndag!
   Kom ihåg! Varför vill ni gå ner i vikt? Ätt nyttigt på 5-dagarna. Promenera och träna!

 20. hej undrar om jag äter sista måltiden på en fastedag kl 13 måste jag vänta till nästa dag till kl 13 för att få äta igen?

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hejsan!
   Som jag förstår menar du att du fastar från 8 på kvällen dag 1 till kl 13 på dagen dag 2 och då undrar du om du behöver fasta till kl 13 dag 3? Ja, om du redan har förbrukat dina kalorier innan kl 13 så bör du fortsätta fastan men endast till 36 timmar efter att du på började den. Således kl 8 på morgonen dag 3.

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Moa!
   Ja, framför allt är 5:2 dieten bra för hälsa långsiktigt och då ger det effekt ”bara” om du fastar. För det som även är viktigt för en långsiktigt bra hälsa är att man rör på sig så jag kan inte rekommendera att undvika träning.
   För viktminskningens skull så är det jätteolika från person till person hur man reagerar. Vanligtvis ger fastan stor effekt utan träningen men träningen är allt nyttigt!

 21. Hej!
  På dagarna man ska fasta ska man ju äta 500 kcal. Om man tränar de dagarna förbränner man ju kalorier. Vi säger att man gör av med 300, ska man då totalt äta 800 kcal under hela dagen, eller ska man fortfarande bara äta 500?
  En annan fråga är ungefär hur snabbt man går ner i vikt om man tränar 4 dagar i veckan både styrka och kondition?

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Felicia!
   Om du väljer att träna på fastedagen så är det ett eget val och det gör inte att du kan äta mer mat. Känner du att du behöver äta mer efter träningen så rekommenderar jag att du tränar när du inte fastar istället.
   Jag kan tyvärr inte svara på hur snabbt du går ner i vikt om du tränar 4 dagar i veckan. Viktnedgång beror på var i menstruationscykeln du är, din ämnesomsättning, vad du äter för mat och vad du tränar. Det enda jag kan säga är att om du gör av med mer än vad du äter så tappar du vikt. Exempelvis: din basala ämnesomsättning är 1600 kcal/dag, du tränar och gör av med 200 kcal vilket genererar en högre ämnesomsättning under dagen, ca 700 kcal. Du äter 2000 kcal och då får du ett underskott på 500 kcal som motsvarar cirka 70 g viktnedgång, alltså ett halvt kilo i veckan.

 22. Hej Lisa,
  Antar att 600 kcal är bruttointag men hur går det de dagar jag tränar?
  Bränner cirka 1000 kcal per pass vilket gör ett minus på 2500 kcal dessa dagar.
  Har du några synpunkter?
  Ha de
  Johan B

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Johan!
   Enligt den generella mallen ska du äta 600 kcal som man med det varierar efter ålder, vikt och aktivitetsnivå, se mitt tidigare inlägg om detta. Först och främst är jag nyfiken på vad du tränar som gör att du bränner hela 1000 kcal, det låter som ett otroligt bra pass!?
   Om du vill träna och känner att du fixar det under fastedagen så ser jag inga hinder i det, oavsett om du får ett underskott på 2500 kcal. Men enligt din uträkning har du en basal ämnesomsättning på 2100 kcal vilket låter mycket.
   Kaloriunderskottet är inget problem så länge det känns bra men jag skulle kanske ändå rekommendera att lägga de tuffaste passen när du inte fastar.

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Sanna!
   Bra fråga! Din ämnesomsättning går ner när du fastar och därför kommer inte effekten bli densamma och lika stor den andra fastedagen och du lägger de efter varandra.

 23. Jag har en liten fråga! Jag har kört på 5.2 dieten i snart 3.V och tränar måndag till torsdag, faste dagar måndag+torsdag! På faste dagarna är de ju 500kcal som man ”får” äta. Men om man tränar på gymet eller pass och förbränner vi säger 300kcal, får man äta mer kalorier då? Kanske är en dum fråga;) men undrar iaf!!

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Anna!
   Det finns inga dumma frågor, bara dumma svar. Om du tränar och förbränner mer kan du naturligvis äta mer men du får inte äta för mycket under dage. Men det är lätt att tro att man har gjort av med mer kalorier vid träning än man faktiskt har. Cirka 200 kcal vid 1 timmes aktivitet kan vara rimligt (beroende på intensitet). Ett bra tips är att räkna ut hur mycket du ska äta med hjälp av min guide i ett tidigare inlägg.
   Lycka till!

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   5:2 dieten är mycket positiv att använda sig av vid högt blodtryck, att halvfasta har i studier visat sig kunna hjälpa till att sänka blodtrycket. Lycka till!

 24. Lisa på 5-2dietenrecept.se

  Hej Pia!
  Alla ingredienser jag använder ska gå att hitta i vanliga mataffärer, det ska vara enkelt att laga recepten! Det gröna teet jag använde med goja och havtorn är bara en god smaksättning men det går precis lika bra med ett annat grönt te. Agavesirap finns att i alla välsorterade butiker.

 25. Hej! Jag är 17 år och vill testa detta, min pappa använder sig av metoden och det funkar på honom. Men jag måste äta lunchen i skolan, hur kan jag då äta för att hålla mig till rätt mängd kalorier? Hade tänkt äta frukost och lunch, sen ingen middag då.

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Elin!
   Jag vill rekommendera dig att inte fasta alls. Fasta till personer under 18 år är aldrig att rekommendera eftersom kroppen inte är fullt utvecklad och man växer. Det finns inte heller forskning på hur unga kroppar reagerar på fasta.
   Satsa istället på att äta bra mat, massor av härliga grönsaker, mycket protein som ägg och kyckling och dra ner lite på potatis, bröd och pasta. Fullkornspasta i lagom mängd är också ett bra alternativ.
   Lycka till och varmt välkommen att höra av dig igen!

 26. Hej!
  Hur är det med snabbkaffe? Dricker gärna nescafes mörkrostade. Är det onyttigare än vanligt kaffe?! Tacksam för snabbt svar då jag börjat idag 🙂

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Anna!
   Pulverkaffe/snabbkaffe går precis lika bra som allt annat kaffe, innehåller inga kalorier! Lycka till med fastan!

 27. Hejsan, min man och jag har kört 5:2 i 3mån. Vi har gått ner 8 kilo, det hoppar lite fram och tillbaks 1 kilo uppåt eller neråt. Vi har ofta gäster, så på helgen unnar vi oss att äta extra gott, och tar gärna några glas vin i gott sällskap. Det som passar oss bäst är viktväktarnas olika soppor. Vi varierar dem med att tillsätta olika grönsaker och t.ex att tärna ner smörgåsskinka, vitlök m.m. Några frukter äter vi också efter maten. Vi äter mitt på dagen, äter frukost vid 6-tiden dagen därpå. Måndagar o Torsdagar.. Vi är båda i 60-års-åldern. Känns som att det funkar bra.. Undrar bara om det är okej med dessa burksoppor ur hälsosynpunkt ?? M.v.h. Rosen

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Rose-Marie!
   Va kul det är att höra när 5:2 dieten verkligen fungerar! Det är klart man ska äta gott ibland och några glas vin är ju faktiskt bara nyttigt (enligt vissa studier)! Jag tycker att viktväktarnas soppor kan vara helt okej ur hälsosynpunkt, det finns inget konstigt i innehållsförteckningen, bara naturliga ingredienser och inget socker. Dessutom 4 g protein vilket är ganska bra, jag tittade då på grönsakssoppan.
   Att ni dessutom blandar upp med grönsaker och frukt är superbra! Dock kan det vara ohälsosamt att äta mat som är förvarad i konservburk på grund av vissa ämnen som släpper från burkens insida.
   Men en fråga ni kan ställa er är om det är så här ni vill leva i längden. Vill ni äta färdiga soppor två dagar i veckan? Det kan vara bra att fundera över för kanske skulle man istället föredra en hemlagade (billigare än färdigköpt) soppa eller varför inte någon annan rätt.
   Lycka till med dieten!

 28. Hej!
  Jag har använt mig av 5 2 dieten sedan början av september.
  Från början gick viktminskningen fort och idag, i slutet av november, väger jag 5,5 kilo mindre än jag gjorde när jag började. Dock vill jag gå ner 8-9 kg till! Och de senaste 3 veckorna känns det som jag stått still.
  Vad ska jag göra för att skynda på?

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Bea!
   Oftast handlar det om vad och hur mycket du äter när du inte fastar. Det är viktigt att hålla koll på kalorimängden och minska på kolhydraterna och fettet. Promenera dessutom ett par gånger om dagen så ska du se att det börjar lossa igen.
   Lycka till!

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Anneli!
   Minst två liter som en vanlig dag men känner du dig hungrig fyller du på med mer. Dock inte för mycket! 🙂 Lycka till!

 29. Hej!
  Jag har hållit på med 5:2 sedan i augusti och har hela tiden druckit den proteindryck jag ändå hade hemma för min träning. Jag upplever att den funkar, och det är skönt att slippa tänka på mat dessa dagar. Nu undrar jag om detta är en ok lösning? Bifogar lite fakta om mitt pulver. Det är väldigt lätt att räkna ut och mäta exakt hur mkt jag ska dricka. /Jenny
  ”Micro Whey Active
  Extra protein till kosten
  Micro whey active är ett 100% rent vassleisolat vilket innebär att det mesta av laktoset och mjölkfettet tagits bort. En portion ger dig 25 gram protein men endast 1 gram kolhydrater och mindre än 1 gram fett.”

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Jenny!
   Att dricka vassleprotein kan vara en riktigt bra variant när man fastar. Som du säger är det lätt att hålla koll på kalorierna och innehåller massor av mättande protein. Se bara till att inte överstiga det dagliga maxintaget som brukar vara cirka 2 skopor. Kom också ihåg att proppa i dig härliga grönsaker och frukter dagen efter fastan så du får mycket vitaminer och annan myttigt.
   Lycka till!

   1. Hej igen!
    Jag räknar ut hur mkt pulver jag behöver för att komma upp i 500kcal, och det är ca 5 skopor (2.5 dl). Hur annars ska jag tänka?
    /Jenny

 30. Hej!
  Jag har tänkt äta 5:2 dieten för att få bort några kilon nu efter jul. Har ätit mindre nu två dagar fredag och måndag.
  Eftersom jag inte har några större viktproblem annat än dessa två- tre kilo undrar jag hur jag ska gå vidare med en sundare kost utan att tappa vikt men hålla vikten.
  Kan jag fortsätta t ex 6:1 diet eller ska jag äta mer på 5:2 dagarna, t ex 700 kcal istället för 500 kcal.

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Märta!
   Att äta enligt 6:1 metoden är ett bra alternativ, då får du fortfarande de hälsofördelar som fastan ger och håller din vikt. Lycka till!

 31. Hej! Idag har jag haft min första faste-dag och det har gått över förväntan bra! Jag har druckit mängder med vatten för att dämpa några jobbiga hungerstunder. Känns skönt när man äntligen bestämt sig och SKA gå ner i vikt. Mitt dilemma är bara att jag är bortbjuden till många partyn och fester de närmaste månaderna, så undrar lite om alkohol. Stämmer det att starköl innehåller 45 kcal/100 g och rödvin 75kcal? Jag som ölälskare tycker det låter för bra för att vara sant isåfall. Nu är jag inte ute efter svar på skador av alkohol och att det är onyttigt osv. Ska heller inte partaja loss, undrar mer ur en kalori-synpunkt. Mina fastedagar är tisdag och torsdag, så jag är bara bortbjuden på helger och skulle som alla andra också få njuta av en öl eller vin 🙂

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Louise!
   Va roligt att du kommit igång med din fasta och visst kan det gå mycket lättare när man känner att man verkligen bestämt sig!?
   Det är klart att du kan ta ett par glas öl eller vin när det vankas fest och ja, det stämmer med kaloriinnehållet som du skrev. Anledningen till varför det ofta talas om att öl är onyttigt och får dig att gå upp i vikt är att det innehåller mer kolhydrater som omvandlas till socker i kroppen. Och så dricker man ofta större mängder öl än vin.
   Hoppas det var ett svar på din fråga! Ha det så trevlig på de kommande tillställningarna och lycka till med 5:2 dieten! 🙂

 32. Hej,
  Jag har kört 5:2 sedan 1 okt och gick på 2 månader ner 6kg, sen blev det utlandsresa och jul och nyår och jag gick under dessa 3 veckor upp 2 kg (som förväntat) men nu kör jag återigen enligt 5:2 och t o m tänker ännu mer på vad jag äter på mina ätardagar men nu har det inte hänt ett jota på vågen. Jag borde ha mätt kroppen från början då jag vet att det ger ett mer rättvist resultat då jag styrketränar ca 3 ggr i veckan. Men det gick ju så jäkla bra de första 2 månaderna och nu ingenting 🙁
  Jag kör 36timmarsfasta.
  Tacksam för svar.

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Jenny!
   Bra jobbat att gå ner 6 kilo på två månader, det är så kul att höra sånt! Ditt ”problem” att du inte går ner i vikt för tillfället kan vara att du styrketräningar, muskler väger som vi vet mer än fett.
   Men ett tips om du vill boosta viktnedgången kan vara att på de övriga dagarna ta bort alla kolhydrater (bröd, pasta, potatis, socker) och även minska ner på fettet (all sorts fett, eftersom det är så kaloririkt) och fylla upp med massor av grönsaker. Kombinera gärna detta med 2-4 fastemorgnar istället för 36-timmarsfastan. Alltså: fasta från att du går och lägger dig fram till lunch och ät sedan nästan som du vill (enligt mina tips ovan) fram till kvällen och gör detta cirka varannan dag, testa i två veckor.
   Hoppas du får mer resultat med hjälp av mina tips! Hör gärna av dig igen!

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Maria!
   En färdig soppa kan vara ett bra alternativ men ofta innehåller de socker, så även viktväktarnas variant, och mycket lite protein. Jämförelsevis innehåller en kycklingfile 26 gram protein per 100 g medan soppan bara innehåller 4 gram. Se mitt recept på kycklingsoppa som du kan göra i storsats och sedan frysa in som både är ett näringsrikare och billigare alternativ!

 33. Hejsan jag skulle vilja börja med 5 : 2 men saken är den att jag vill börja under helgen att mina fasta dagar ska vara lör-sön på grund av mitt jobb blir det svårt att fasta kan man fasta så tätt eller ?

 34. Hej !
  Jag är en 41 årig kvinna som har kört på med 5:2 sedan September och jag har tappat 10kg
  Inga andra dieter har någonsin fungerat för mig så gissa om jag är lycklig !!
  Nu har jag 4 kg kvar till min idealvikt men vågen har stannat helt….dessutom är jag ibland väldigt svullen om magen och i benen !
  Kan det ha att göra med att jag dricker för lite..(vilket jag vet att jag gör).
  På icke fastedagar tänker jag ändå på vad jag stoppar i mig men givetvis frossar jag ibland !
  Vad kan jag göra extra för att tappa de sista 4 kg? Tack för en bra sida !

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Mia!
   Tack för din kommentar, va kul att du gillar min sida! Grattis, jättebra jobbat, att du har lyckats hålla i med 5:” och gått ner 10 kilo. Jag vill gärna försöka hjälpa dig med de sista 4 kilona också.
   De sista kilona innan man når sin drömvikt kan vara riktigt tuffa, du har fått en lägre förbränning på grund av minskad kroppsmassa och kroppen vill inte så gärna släppa ifrån sig de sista fettreserverna. Men det går med lite envishet! Det första du kan testa är att fasta tre dagar i veckan för att öka nedgången, det kan fungera ibland. Vidare föreslår jag att du är extra restriktiv med kosten även de vanliga dagarna tills du nått målvikten. Ta bort all sorts socker, bröd och mjöl. Jag vill även rekommendera dig att ta bort kolhydrater som potatis och pasta som är mycket kaloririka och omvandlas till socker i kroppen som skapar ett sötsug.
   Satsa istället på massor av grönsaker, frukt och protein som fisk, kyckling, kött och framför allt bönor och linser. Öka ämnesomsättningen med en promenad per dag är också ett bra tips och vill du så är det kanon att lägga in lite styrketräning, när musklerna jobbar skapas en högre ämnesomsättning i hela kroppen vilket gör att du går ner i vikt.
   Angående att du känner dig svullen så kan det mycket väl ha att göra med att du dricker för lite, försök dricka minst tre liter, ha en litertillbringare i närheten och försök dricka en innan lunch, en innan kl 16 och en under kvällen. I övrigt beror svullenhet i magen oftast på att man ätit för mycket gluten, laktos eller kombinationen kolhydrater och fett.
   Om du följer mina tips så tror jag det ska sätta fart på de sista 4 kilona, hoppas det kan hjälpa dig! Lycka till nu och välkommen att höra av dig igen!

 35. Hej!
  Jag har nu använt mig av 5:2 dieten i tre veckor. Mina fastedagar är måndag och torsdagar. Sista veckan har jag också ätit nyttigare de andra dagarna. Jag har 30 kilos övervikt och är 45 år. Ingenting har hänt på vågen eller med måtten jag tog innan jag började. Varför detta resultat?

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Lena!
   Tack för din fråga! Det låter konstigt om du inte tappar vikt med den kosthållningen som du beskriver. Jag vet inte vad för typ av mat du äter, det har väldigt stor betydelse för viktnedgången. Kolhydrater binder fett och gör att du inte tappar vikt. Kaloriintaget på de övriga dagarna ska vara på ca 2000 kcal och jag kan bara trycka på vikten av att vara riktigt ärlig och noga när man räknar kalorier, det kan lätt slinka förbi kalorier när man inte tänker på det och förlägga kalorierna på protein (kött, fisk, kyckling, bönor och linser) och massor av grönsaker och undvik kolhydrater och fett (all typ av pasta, potatis, bröd, mjöl och socker).
   På fastedagarna är det även viktigt att man fastar från att man vaknar tills man somnar, så man inte bara fastar 24 h, det kan förstöra viktnedgången.
   Lägg gärna in flera promenader i veckan! Fortsätt så och följ mina tips så tror jag absolut att det kommer börja låtsa. Visualisera till mål och hitta motivation så kommer det gå. Lycka till och hör gärna av dig igen!

 36. Jag är en medelålders kvinna som har ca 20 kg övervikt. Har följt 5:2 i 2 veckor . Räknat varje kalorie alla dagar. Fastedagarna har jag legat på 440-475 kcal.övriga dagar har jag legat på 14 -1900kcal. Ökat min grundrörelse till 8000-13000 steg. Sund mat. Endast gått ner 3 hg. VARFÖR ????

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Lena!
   Tack för din fråga! Det låter konstigt om du inte tappar vikt med den kosthållningen som du beskriver. Jag vet inte vad för typ av mat du äter, det har väldigt stor betydelse för viktnedgången. Kolhydrater binder fett och gör att du inte tappar vikt. Kaloriintaget på de övriga dagarna låter bra och jag kan bara trycka på vikten av att vara riktigt ärlig och noga när man räknar kalorier, det kan lätt slinka förbi kalorier när man inte tänker på det och förlägga kalorierna på protein (kött, fisk, kyckling, bönor och linser) och massor av grönsaker och undvik kolhydrater och fett (all typ av pasta, potatis, bröd, mjöl och socker).
   På fastedagarna är det även viktigt att man fastar från att man vaknar tills man somnar, så man inte bara fastar 24 h, det kan förstöra viktnedgången.
   Att du går så pass mycket låter jätte bra! Fortsätt så och följ mina tips så tror jag absolut att det kommer börja låtsa. Visualisera till mål och hitta motivation så kommer det gå. Lycka till och hör gärna av dig igen!

 37. Hej Lisa! Jag vill gärna börja med 5:2 dieten och undrar om jag kan fördela 500 kcal mellan 3 måltider om dagen frukost. Till ex. ägg som frukost, en lätt sallad med tunnfisk som lunch och något lätt för en middag?
  Jag har typ 2 diabetes, så det känns att jag vill gärna äta 3x om dagen när jag fastar.
  //Irene

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Irene!
   Det går bra att dela upp måltiderna så man äter flera gånger under dagen. Ditt upplägg låter bra. Lycka till!

 38. Är det OK att byta fastedag, att ena veckan köra måndag-torsdag och nästa måndag-onsdag? Ibland har jag kundluncher som jag måste delta i….
  /Christin

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Ingela!
   Du behöver räkna kalorier även på frukt eftersom de ofta innehåller ganska mycket kalorier! För exakta värden hänvisar jag till livsmedelsverkets hemsida. Lycka till!

 39. Hej! Jag vill börja med 5:2 dieten av hälsoskäl, men jag vill helst inte
  gå ner i vikt, har alltid varit smal fast jag stoppat i mig vad jag velat. Vill dock komma åt effekterna m påverkan på blidtryck, kolestorol mm.
  Vad bör jag tänka på för att inte rasa i vikt?

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Lotta!
   Vilken intressant fråga! 5 2 metoden är verkligen ett bra alternativ när man vill uppnå just lägre blodtryck och kolesterol etc. Anledningen till att man går ner i vikt när man halvfastar är att man totalt under en vecka äter färre kalorier.
   Således skulle jag säga att det är viktigt att du äter lite extra de vanliga dagarna än vad du brukar göra. Ät en extra fullkornsmacka, ett ägg eller kanske lite fetare yoghurt till frukost. Lägg till ett extra mellanmål eller något annat som du gillar. Om du tränar rekommenderar jag att du gör det när du inte fastar för att inte öka på förbränningen extra. Ät inte heller för mycket protein under fastedagarna efter som protein ”uppmuntrar” kroppen att bränna fett.
   Lycka till och hör gärna av dig om hur det går med värdena framöver!

 40. Hej! Har kört 5:2 i 7 veckor, har dock ”bara” tappat 1,2 kg. Gör jag ”fel” när jag börjar fastan kl. 19 ex. på söndag kväll, äter 500 kcal till kl. 19 på måndag kväll? Efter kl. 19 måndag kväll äter jag som vanligt igen (lite flingor, frukt och ibland annat gott som jag längtat att äta under dagen). Det går ju 24 timmar i fasta mellan sö-må, så jag bör väl göra rätt?
  Mvh Malin.

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Malin!
   Tack för din kommentar! Härligt att det verkar gå bra med din fasta och att du faktiskt tappat i vikt! Men fastan ska vara i ca 36 h: från att du lägger dig dag 1 tills att du vaknar dag 3, om du äter på kvällen dag två förstör du effekterna av fastan som varat under dagen och får inte samma effekter. Hälsoeffekter kan fortfarande gynnas men inte märktbart vikten. Så längta till morgondagens frukost istället för ett kvällsmål så ska du se att du får bättre resultat. Lycka till med din fasta!

 41. Hej. Kan man äta vaniljkesella eller innehåller det för mycket socker? Är det okej att äta ostfralla under dem ”vanliga” dagarna?

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Atosa!
   Tack för din kommentar!
   Det beror på, om du inte kommer över dina 500 kalorier så kan du äta vaniljkesellan men om den innehåller socker så är kaloriinnehållet sannolikt högre än för vanlig naturell kesella. Mitt tips är att du lär dig läsa på baksidan på produkten och väga upp kesellan, en utförlig guide om hur du gör hittar du här: https://www.5-2dietenrecept.se/recept/rakna-ut-kalorier-52-dieten-recept/
   På svar om du kan äta ostfrallan så visst ger 5 2 Metoden dig mer möjlighet att äta lite osundare på dagar då du inte fastar men ät måttligt, överätande kan göra att fördelarna försvinner.
   Lycka till med 5:2andet!
   /Lisa

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Ulla!
   Tack för din kommentar!
   Om du 16/8 fastar kan du äta som vanligt under 8 timmars fönstret du behöver inte räkna kalorier som i 5 2 Metoden. Det viktiga är dock att du fastar i 16 timmar och sedan enbart äter under de 8 timmarna. Enklast blir det om du börjar fastan kl 20.00 dag 1 med en sista middag och använder natten för att fasta. Dag 2 äter du lunch igen kl 12.00 då har du fastat i 16 timmar. Efter lunchen äter du mellanmål och middag igen kl 20.00.
   Lycka till!
   /Lisa

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Rosie Maria!
   Bra fråga! Det är så klart lite varierande mellan olika sorter. Men det ligger oftast mellan 600-700 kcal/100 g. Här följer några exempel som jag hoppas kan vara till nytta:
   Sötmandel 609 kcal
   Hasselnötter 656 kcal
   Cashewnötter 590 kcal
   Paranötter 679 kcal
   Pekannötter 686 kcal
   Valnötter 669 kcal
   Pinjenötter 699 kcal

 42. Hej!
  Är lite sugen på att prova 5:2 m är lite orolig att jag ska bli sur o grinig den dag jag fastar. Har en tendens att bli det när jag är hungrig. Funderar därför om det finns möjlighet att äta tre mål om dagen. Alltså frukost, lunch o middag. Har du någon bra meny för det?
  Jag har tänkt ungefär så här
  frukost: havregrynsgröt m blåbär o mjölk
  Lunch:ett ägg
  Middag:din omelett m fetaost
  Finns det utrymme för något mer på lunchen eller har jag använt alla kalorier?
  Tack på förhand
  Mvh Maria

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Maria!
   Tack för din kommentar! Va härligt att du gillar min sida! Ditt upplägg ser riktigt bra ut! Gröt (med 50 g blåbär) ger cirka 200-205 kcal, ägget ger 82 kcal och omeletten ger 145 kcal. Du har alltså 68 kcal kvar, det är cirka ett äpple eller någon annan frukt. Kolla in kaloritabellen för exakta värden.
   Vill du lära dig mer om att räkna kalorier kan du kolla in mitt inlägg om detta här. https://www.5-2dietenrecept.se/recept/rakna-ut-kalorier-52-dieten-recept/
   Hoppas det går bra att fasta och lycka till!

 43. Hej Lisa!
  Jag har gått på 17 dagars dieten i ett år och gått ner 15 kg men nu står jag still. Behöver gå ner 5-7 kg till. Om jag börjar med 5:2 dieten nu, är det då risk för att jag går upp i vikt i stället?

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Lotta!
   Tack för din intressanta fråga! Jag är ingen expert på 17-dagarsdieten och kan inte svara för vad den ger för effekter. Men om du lever hälsosamt idag så kan jag inte se att 5:2 dieten skulle få dig att gå upp i vikt. Men har du redan en bra vikt kan det vara svårt att se stora resultat genom fastan. Men jag skulle rekommendera dig att testa på 5:2 och äta lagom på de vanliga dagarna. Börjar du tillåta dig själv att äta ”sämre” mat med mycket snabba kolhydrater så kan effekten bli en viktuppgång. Men om du äter mycket protein, grönsaker och goda fetter ska du se att då kan få ut mycket gott av 5:2 dieten.
   Vill du öka på viktnedgången kan du fasta 3 dagar i veckan alternativt använda 16:8 metoden. Stort lycka till!

 44. Tack för snabbt svar. Jag ska testa 5:2 först och göra som du råder. Jag äter inga onödiga kolhydrater idag och finner ingen anledning till att börja med det. Återkommer med resultat.

 45. Funderar på att börja med 5:2 dieten , men har en liten fråga.
  Får man dricka pepsi Max på fastedagarna? Eller är det tabu?

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Anne-Lie!
   Bra fråga! Jag skulle inte rekommendera att dricka Pepsi Max när man fastar. Trots att det är kalorifritt innehåller det sötningsmedel som påverkar kroppen negativt. Blodsockret kommer troligtvis inte gå upp men fettförbränningen kan gå ner och förhindra viktminskning. Drick istället vatten eller grönt te som istället ökar fettförbränningen! Lycka till!

 46. Hej!
  Jag dricker många gånger tre koppar te under dagen med en skvätt mjölk. Ska jag räkna med den totala mjölkmängden då? Hur gör jag det lättast eftersom det blir rätt lite…

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Angelica!
   Ja, det är viktigt att du även räknar med mjölken och det bästa sätter är helt enkelt att du ställer koppen innehållande te på vågen och nollställer. Sedan häller du i så mycket mjölk du vill ha och läser av vågen. Om du inte redan använder lättmjölk så är det ett hett tips!

 47. Hej! jag har en jätte viktig fråga, är det okej att dricka kallt vatten med citron skivor i under fastedagarna? mvh Fredde

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hejsan Fredde!
   Bra fråga! Kallt vatten är ett utmärkt val på fastedagen, något jag brukar rekommendera! Om du väljer att pressa i citronjuice innehåller det 35 kcal/100 g. En tsk citronjuice blir då 2 kcal, alltså inte jättemycket. Dessutom bra för förbränningen!

 48. Hej! Jo det är så att jag kör 5-2 dieten men håller även på med runkeeper samt (för att hjälpa mig hålla koll så använder jag mig utav lifesum-appen. Men eftersom jag kör runkeeper hamnar ibland mina träningspass på fasteragarna. Då är min fråga. Eftersom jag förbränner ca 800-1200kcal per träningsdag, kan jag då äta fler kalorier eftersom jag en fastedag med träning ofta ligger på ganska höga minus siffror?

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Filip!
   Kul att du kombinerar 5:2 dieten med träning det är då man får optimal effekt. Syftet med fastan är att låta kroppen vila, om du äter mer mat så får kroppen mer att ta hand om. Därför brukar jag rekommendera att köra lugnare pass på fastedagarna för att man inte ska bli allt för trött. Antingen så lägger du dina fastedagar då du har vilodagar i din träningsplanering eller så lägger du om dina träningspass så att du kör lugnare pass på fastedagarna.

 49. Hej,
  Blir lite förvirrad när det gäller vad man ska räkna på havregrynsgröt (finns många olika bud på detta)
  1 dl havregryn, vatten & salt. Hur mycket kcal blir detta?
  Tusen tack på förhand // Lena

 50. Hej! Alla pratar om 5:2 – men jag undrar om man inte kan börja med 6:1, alltså en fastedag i veckan? Två känns lite väl mastigt att börja med genast. //Anna L

 51. Hej, jag är en tjej på snart 19 vintrar. Jag har väldigt ont i ländryggen och har en mormor som gick bort i alzheimers. Jag tänker att 5:2 vore kanon för mig som kanske har lite inflammationer i kroppen och demens i släkten. Är det ok att köra dieten i min ålder? Jag äter jättemycket och varierat men verkar ha en rätt bra förbränning, jag har inga som helst matnojjor eller så utan äter vad jag vill, när jag vill (äter knappt godis, mer bakverk om det ska vara sötsaker). Jag ser alltså inga ätstörningsrisker med att jag börjar dieten.
  Jag studerar och bor på internat och får enbart mat under vardagarna. Därmed tänkte jag att fasta under helgen vore på sin plats, inga utgifter och samtidigt hälsovinster, MEN man ska ju helst ha fastedagarna med några dagars mellanrum. Så jag tänkte; Kan man fasta varje söndag? För då går det 6 dagars mellanrum. Har det samma effekt? Eller vore det bättre att fasta hela helgen?
  På vardagarna serveras skolmat från 07:30 till 17:30, alltså äter jag oftast inte på 14 h tills frukost igen. Jag vore helt enkelt glad om du ville ge lite råd till en fattig student med ryggont 😀 Har börjat träna en del för ryggens skull också, kanske 2 ggr/vecka.
  Juste! Haha.. jag kan frysa in matlåda från skolmatsalen från middagen någon gång i veckan. Exempel: ons mat 07:30 till 15:00 = 16,5 h tills frukost dagen därpå. Vore det något? Eller hur länge är det man fastar? (Förlåt om det blev mycket på en och samma gång!)
  Olivia
  Tack på förhand! *hoppfull*

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Olivia!
   Tack för din välskrivna och positiva kommentar! Ber om ursäkt att du fått vänta på svar. Man brukar säga att man inte ska fasta innan 18 år så det går naturligtvis bra för dig att testa på 5:2 och dessutom verkar du ha en sund inställning.
   Om man vill så går det bra att fasta två dagar i rad också men det kanske kan kännas som en större utmaning. Ett annat förslag är att du fastar en dag i veckan, det har också väldigt bra effekt på hälsan på sikt men är inte lika effektivt i viktnedgångssyfte. Om man vill kan man också välja att fasta 16:8, alltså fasta 16 timmar per dag och äta inom 8 timmar men det är framför allt att föredra om man tränar mycket. Jättebra att du börjat träna också!
   Hoppas att mitt svar kan vara till hjälp och lycka till med dina ”hälsoplaner”, du verkar ha en sund inställning så jag är säker på att det kommer gå jättebra! 🙂

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Monica!
   Tack för din kommentar!
   Palsternacka innehåller 71 kcal / 100 gram.
   Lycka till med 5:2 dieten 🙂

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Jeanette!
   La till:
   Mozzarella 20 % fetthalt 255 kcal / kalorier
   Skinka lufttorkad (Parmaskinka) 245 kcal / kalorier
   Tack för tipset! 🙂

 52. Kerstin Persson

  Hej, jag som inte gillar smoothies eller chiafrön, vad kan jag äta till frukost istället?
  MVH Kerstin

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Kerstin!
   Havregrynsgröt är ett bra alternativ, men kolla in receptsamlingen här på 5:2 det finns frukost som kategori 🙂
   Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tretton − 10 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to Top