Periodisk Fasta

Vad är periodisk fasta?

Grundplåten i begreppet består i att under kortare perioder äta betydligt mindre än vanligt eller inget alls. Mängden mat och längden på perioderna är det som skiljer olika metoder åt. Oftast rör det sig om 12-48 timmar. 

Fasta är ju i sig inget man har kommit på de senaste åren, den återfinns i religionen och traditioner i årtusenden. Dock har upptäckten av dess goda fördelar kommit upp till ytan och börjat forskas på en hel del de senaste åren.

Varför ska man göra det?

 

Just dina personliga anledningar till att vilja förändra din livsstil och skapa bättre hälsa kan vara många. Varför många idag väljer att göra periodisk fasta till en naturlig del av sitt liv är ofta till en början viktnedgång. Såväl övervikt och fetma som av kosmetiska skäl tappa fettprocent och kanske tävla i exempelvis Body Fitness. Efter ett tag när fastan blivit synonym med vardagen kommer många andra fördelar som ett nytt sunt förnuft där man väljer att äta det kroppen behöver för att må bra. Självbehärskning är en annan fördel liksom insikten att hunger inte är något farligt utan istället något du klarar av att kontrollera.

Periodisk fasta upplevs ofta vara lättare att fortsätta med i längden än en diet där olika livsmedel helt slopas. För att en diet ska fungera på sikt behöver den vara flexibel att anpassa till individen, inte vara en för stor uppoffring samt ge både långsiktiga och kortsiktiga samt ytliga och djupa resultat. Häng med här nedan så berättar jag hur.

Periodisk fasta är…

…Flexibelt på så sätt att du kan kombinera fasta med din dagliga kost, du kan anpassa tidpunkten du fastar efter din vardag. 

…Inte en för stor uppoffring då du aldrig behöver tacka nej till mat på en middagsbjudning för att du håller dig till en viss diet. Du kan äta på restaurang och det bästa av allt: när du har din fastedag kan du tänka redan imorgon kan jag äta vad jag vill.

Kortsiktiga och ytliga resultat i viktnedgång och förvärvad energi. Långsiktiga likväl som djupare resultat i bibehållen vikt efter minskning och minskad risk för välfärdssjukdomar som diabetes, hjärt- och kärl samt cancer och även förbättrat minne och inlärning.

7 olika varianter av Periodisk Fasta

Most frequent questions and answers

5:2 är otroligt populär i Sverige att döma av mina miljonhöga siffror när det gäller besökarstatestik per år. I Storbritannien kallar man dieten för The Fast Diet och i USA går den under båda namnen. Eftersom 5:2 är namnet på den här sajten och därmed ligger mig varmast och hjärtat kan du läsa allt om den på ”Så fungerar 5:2”-sidan. Men här kommer en beskrivning i korthet, det hela är mycket enkelt:

Två dagar i veckan är dina fastedagar. Då äter du som kvinna 500 kcal och som man 600 kcal. Det motsvarar ca 20% av ditt normala dagsbehov. 

Veckans fem andra dagar kan du i stort sett leva loppan och tillgodose kroppen med härlig mat och näring. Se dock till att inte överkompensera utan håll dig till dagsintaget. Ingen orkar räkna kalorier varje dag så därför delar jag med mig av mina supertips för hur du lätt som en plätt men mätt mage ska tänka på ätardagarna. Kolla in här: Ätardagen

Är du ingen frukostmänniska är det här metoden för dig. Smidighet är ledordet då du enkelt och smärtfritt hoppar över frukosten för att senare på dagen hugga in på lunchen. Inom åtta timmar äter du middag och efter det börja fastan igen, som sträcker sig till lunchen dagen därpå. Inget kaloriräknande är nödvändigt och vad du äter är upp till dig. Det här är den metod som jag oftast använder idag. Som jag skrev tidigare hoppar man ofta vidare och utforskar en annan metod av periodisk fasta när man har blivit van med sin första. När jag vande mig med 5:2 och samtidigt hade uppnått min målvikt och inte behövde gå ner mer testade jag 16:8. Har aldrig haft något stort behov av frukost så det passade mig bra. Sedan tränade mycket vid den tidpunkten och då är det vanligt att man använder sig av Leangains som är i princip detsamma. Där kan dock ätfönstret vara tio timmar istället för bara åtta. Leangains sägs främja muskelbyggnad och minska fettprocenten. Helgfrukost är tillåtet.

Metoden som har tagit fart i USA där kärt barn har många namn: UpDay DownDay, Alternate Day Diet och 4:3. Du lånar upplägget att äta 20% av normala dagsintaget från 5:2 men applicerar det varannan dag. Ena dagen (DownDay) äter du 500 kcal som kvinna och andra dagen (UpDay) äter du som vanligt. Att dieta bara hälften av tiden är en vanlig fördel som framhålls i sammanhanget. Men frågetecknet om viktnedgången blir effektivare kvarstår och att fasta tre till fyra dagar i veckan är svårare än bara två och man riskerar att motivationen i längden tar stryk.

Eat-Stop-Eat kallas den här dieten och gå ut på att äta ingenting under 24 timmar. Dagen därpå äter du som vanligt och tänker inte särskilt mycket på det. Därefter är det dags igen men 24 timmars uppehåll från mat. Ganska enkelt metod på så sätt att du inte behöver räkna kalorier varesig på fastedagen eller ätardagen. Men det är rätt krävande, eller vad tror du?

Till skillnad från 24-timmars dieten som jag sannerligen tycker man får kriga sig igenom tycker jag The Warrior Diet motsägelsefullt nog är lättare att genomföra. Min tolkning är att krigandet i det hela syftar på hur människostammar tiotusentals år tillbaka i tiden var ute och jagade hela dagen för att till kvällen komma hem och tillaga sitt byte. Man åt inte på hela dagen men mumsade sen på en rejäl middag. Precis så är den här dieten. Fasta till kvällen och hugg sen in på middagen. 23:1 skulle man också kunna kalla metoden, fasta 23 timmar och ät i 1.

Håll i dig för här kommer en tuffing. Blanda ner 24-timmarsdieten, The Warrior Diet och 16:8 i en gryta. Krydda med en 36-timmarsfasta och en gnutta frossardag. Där har du den här metoden. Inget du siktar på som långsiktig livsstil men väl om du vill gå ner i vikt väldigt snabbt, är ganska van med hur det känns att fasta och känner att du har god kontakt med din inre krigare.

Börja veckan med en frossardag (kanske lördag) och gå loss på allt du är sugen på. Efter det fastar du i 36 hela timmar till måndag kväll då du äter middag. På tisdagen kör du 16:8 och äter lunch och middag för att sedan fasta hela onsdagen. Torsdag blir det bara middag i enlighet med The Warrior och på fredagen… Nja, tror du inte jag hänger med längre. Det är ganska många bollar att hålla i luften.

Pjuh! Efter den krånliga Fat Loss Forever kan vi pusta ut med det enkla upplägget i 6:1. Välj den här metoden när du gillar 5:2 men inte behöver gå ner i vikt fast fortfarande vill ha fastans fina fördelar. En dag i veckan är fastedag och du äter 20% av ditt normala behov. That’s it, skönt. 

Vilken ska man välja egentligen?

Ja, inte helt lätt kanske du tycker. Men det brukar falla sig ganska naturligt. Kanske känner du redan nu vilken du tror skulle passa dig bäst. Hur som helst rekommenderar jag alltid att du börjar med 5:2 för att få upp ögonen för hur fasta känns och vad det gör med kroppen. Ge det minst fyra veckor då upplevelsen förändras varje gång du gör det. Trivs du med det fortsätter du annars föreslår jag varmt att du provar 16:8. En smidig metod som passar de flesta.

Scroll to Top