5 2 dieten – så fungerar den

Så fungerar
5 2 Dieten

Allt du behöver veta om hur 5:2 fungerar – dieten som gör dig piggare, lättare, friskare

Fasta två dagar och vips har jag en blomstrande hälsa och är pigg som en lärka, men hur funkar det? Ska jag låta min mage hungra ihjäl två dagar i veckan? Förresten, kan jag verkligen äta vad jag vill de andra dagarna?
Jag fattar, du har många frågor. Scrolla ner, börja läs så ska jag svara på dem allihop. Jag är din guide till fastans fantastiska värld. Häng med!

5 2 Dieten är dieten som hjälper dig att både gå ner i vikt och samtidigt behålla den. På den här sidan kommer du kunna lära dig allt om hur 5 2 dieten fungerar och få alla verktyg du behöver för att komma igång.

Är du ivrig att köra igång? Klicka då vidare till inlägget: ”Checklistan för att klara fastedagen galant” .

så funkar 5:2

 
 
 • Två dagar i veckan äter du som kvinna 500 kcal och som man 600.
  Det motsvarar ca 20% av det normala energibehovet. Måndag och Torsdag rekommenderas som fastedagar.
 
 • Resten av dagarna äter ni vad ni vill!
  Men inte mer än ert fulla energibehov, ca 2000 kcal för henne och 2500 kcal för honom. Men ni behöver inte räkna kalorier, följ istället tipsen för ätardagarna här.

5 2 dieten

så funkar 5:2

 
 
 • Två dagar i veckan äter du som kvinna 500 kcal och som man 600.
  Det motsvarar ca 20% av det normala energibehovet. Måndag och Torsdag rekommenderas som fastedagar.
 
 • Resten av dagarna äter ni vad ni vill!
  Men inte mer än ert fulla energibehov, ca 2000 kcal för henne och 2500 kcal för honom. Men ni behöver inte räkna kalorier, följ istället tipsen för ätardagarna här.

5 2 dieten

Hur ofta ska jag äta?

Två framgångsfaktorer är tydliga inom periodisk fasta som 5 2 dieten är en del av. Kalorirestriktionen och långa tidsluckor helt utan mat. Kroppen får vila ifrån ”mathanteringen” och kan lägga tid på att ta hand om sig själv. Därför vill vi inte störa den för mycket på fastedagen genom att äta ofta.

Allra bäst är att hålla sig till ett enda mål om dagen. Det kan vara i tuffaste laget så prova med att bara äta lunch och middag. Eller frukost och eftermiddagsmellanmål. Låt det gå ganska många timmar mellan målen, minst 5.

Vad ska jag äta på fastedagen?

Få kalorier behöver inte alltid betyda hungrig. Informationen om hur många kalorier olika livsmedel innehåller är ganska roande att fördjupa sig i. När jag brukar ta upp exemplet nedan för människor som inte tidigare tänkt på kalorier… 

…blir de ofta uppslukade och börjar kolla alla förpackningar i kylskåpet. Visste du till exempel att 100 gram spenat bara innehåller 24 kcal samtidigt som 100 gram prästost innehåller 384 kcal? Du kan alltså bara äta 1/16-del ost förlika många kcal som spenat. När jag upptäckte vilka enorma skillnader i kalorimängd olika matvaror har snöade jag in på att skapa de allra mest kalorisnåla recepten. De kommer du få bekanta dig med här på sajten om du bestämmer dig för att testa 5:2-dieten.

Vad ska jag undvika att äta på fastedagen?

I motsats till grönsaker och proteiners blygsamma kaloriinnehåll ska du på fastedagen hålla dig långt ifrån snabba kolhydrater och fett.

Pastan med sina 350 kalorier/100 gram och som ovan nämnt prästostens 384 är inget du vill slösa med på fastedagen. Dessutom har kolhydrater en tendens att göra dig mer hungrig och sugen så att du vill äta igen strax efter en kolhydratrik måltid. För att inte tala om sötsaker och socker som verkligen skapar ett sug.

Småätande vill du också hoppa över, det skapar bara extra jobbig hunger och risken finns att du inte klarar av att fullfölja hela fastedagen när småätandet blir som en ettrig liten fågel som pickar på fönsterrutan. Det är bättre att hålla sig till så få mål som möjligt.

Tomma kalorier finns det något som heter och med det menar man livsmedel som inte innehåller särskilt mycket näring utan mest bara… just det tomma kalorier. Exempel på tomma kalorier är godis, söta kex, läsk och snabbmakaroner.

Vad ska jag äta de andra dagarna?

Nu är det fritt fram att äta vad du vill. Jag menar det, du får äta vad du vill och det som är det fina med fasta. Efter några veckors utövande… 

…kommer ditt sunda förnuft träda fram mer och mer vilket på sikt gör att mat som är ”precis vad du vill” förändras från ohälsosamt till hälsosamt. Du blir helt enkelt mer klarsynt över vad som får dig att må bra.
Är du sugen på en kanelbulle så är det fritt fram att mumsa i sig. Men plötsligt en dag kanske du upptäcker att du inte är sugen på en kanelbulle. Du får, men behöver inte. Det är en härlig känsla, och 5:2 hjälper dig ta fram den.

Även på ätardagen är mängden kalorier viktig att ha i åtanke. Man får inte överkompensera genom att äta mer än sitt dagsbehov. Då kommer inte fastan ge resultat. Du behöver hålla dig till 2000 kalorier som kvinna och 2500 som man.

Men hur gör man det då? Måste man räkna kalorier alla veckans dagar? Det låter jobbigt. Nej då, var lugn, det behöver du inte. Läs mina tips för en smidig ätardag så förstår du hur man gör: Tips för Ätardagen.

Hur räknar man kalorier egentligen?

Först och främst vill jag säga: du behöver inte räkna alla kalorier. Varken på fastedagen eller ätardagen. Men det du behöver är en köksvåg. Hur enkelt som helst… 

…kan du sen komma igång med fastandet bara genom att följa recept, mina till exempel. Välj en hel fastedagsmeny, köp hem ingredienserna och börja väga. Då behöver du aldrig räkna kalorier, det löser sig ändå.

Vill du däremot lära dig räkna kalorier så har jag en bra guide till det här: Räkna kalorier 

Hur klarar jag fastan?

Det är faktiskt inte särskilt svårt men det är fem enkla saker du bör tänka på. De berättar jag mer om på sidan ”Kom Igång med 5:2 dieten”, den tycker jag du ska kolla in. Sen är du igång som värsta super-fastaren! Lycka till, jag tror på dig! 

Är det svårt att fasta?

Inte alls. För det mesta och för de flesta går det lätt som en plätt. Men ibland är det tufft så klart, då rekommenderar jag att du skriver ut min guide ”Att tänka på när fastan känns tuff”, den hittar du här: Att tänka på när fastan är tuff.

Olika typer av periodisk fasta

Som du nog vet vid det här laget är 5 2 dieten en typ av periodisk fasta. Ofta när man har kört en typ av fasta ett tag provar man sig vidare och utforskar flera typer. Läs om alla olika typer här: Periodiska fasta

Vill du komma igång med 5 2 Dieten?

Då är kom-igång-guiden perfekt för dig

Guiden Består av Fem Veckobrev Fullproppade med Tips, Inspiration och Kaloriberäknade Recept. 

 • Mejlen är utformade för att hjälpa dig starta och skapa en ny hälsosam vana med hjälp av 5:2 dieten. 
 • Guiden är gratis och du väljer själv om du bara vill ha guiden eller också prenumerera på 5-2 nyhetsbrevet. 
 • Sedan 2013 har över 10000 svenskar fått hjälp av guiden att komma igång med en ny livsstil. 

Vad väntar du på?

Ange Din Mejladress i Formuläret Nedan och få Första Kom Igång Brevet Redan Idag!

*Då vi värnar om din integritet behöver du också bekräfta att vi får skicka mejl till dig och att vi har fått rätt mailadress till dig. Därför behöva du även godkänna vår förfrågan via ett mail som kommer till din inkorg (kolla även din skräppost). Läs mer i vår integritetspolicy. 

 Frågor & Svar

Alla möjliga tänkbara och otänkbara frågor om 5:2 och periodisk fasta hittar du här: Frågor & Svar om 5:2 metoden.
Har du fler är så är det också här du ställer dem. 

5 2 Dieten förändrade mitt liv

Att börja med periodisk fasta var starten för ett helt nytt liv för mig. Är du nyfiken på det får du gärna läsa mer om mig här.

Nu vet du allt och lite till om hur 5:2 fungerar och är sugen på att komma igång. Då ska du ta dig vidare till kom igång guiden. Eller direkt till recepten. Välkommen till fastans fantastiska värld!

29 reaktioner på ”5 2 dieten – så fungerar den”

 1. Hej jag slank bara av en till fällighet in på en sida om detta med 5:2dieten den 23 juli och gör månd.-torsd och har gått mer 3 kg kanon roligt.

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Britt!
   Superkul att du har börjat 5.2 dieten! Det är en fantastiskt diet som kan få människor att rasa i vikt. Fortsätt gärna att hitta recept och tips här på sidan 🙂
   Lycka till i fortsättningen!

 2. Hej Lisa och Co
  Jag undrar om man på ordinarie dagar äter mindre kalorier än man får/ska.
  Är detta fel eller?
  Undrar om man skall försöka hålla sig runt den mängden som ni rekommenderar .
  Eller är det så att Fasta = 600 kcal för men.
  Och vanliga dagar 2500 kcal för men
  Detta värde är ett riktmärke man inte får gå över .

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hejsan Jan!
   Tack för din kommentar! 2500 kalorier per dag är rekommenderat intag från forskning, det är uträknat på vad vi behöver för att må bra och känna oss mätta. Om du klarar dig och känner dig nöjd på några kalorier mer eller mindre är det så klart okej men försök ligga på cirka 2500.
   Det ger även kroppen en mycket större förändring när du väl fastar och det ger då större effekt.
   Hoppas mitt svar hjälpte dig!
   /Lisa

 3. Hej! Jag tänkte börja 5:2 dieten på måndag. Dock hade jag tänkt ha måndag och torsdag som fastedagar.
  Hur börjar jag då i morgon? Ska jag äta frukost och middag på sammanlagt 500kcal ? Jag hoppar då alltså över lunchen? Hur gör jag då med nästkommande dag? Äter jag som vanligt då dvs frukost, lunch, middag el hoppar jag över ngn måltid ?
  Tack på förhand!

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Nina!
   Kul att du ska börja med 5:2-metoden! Det låter jättebra som du säger själv, ät frukost och middag idag. Blir hungern för svår mitt på dagen kan du ta en grönsak, drick mycket vatten. Imorgon äter du som vanlig på frukosten igen.
   Lycka till!

 4. Britt-Inger Gustafsson

  Hej!
  Jag bara undrar, om man äter 1600 kcl på ”icke” fastedagar, är det för lite då. Måste man komma upp till 2000 de vanliga dagarna?

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Britt-Inger!
   Tack för din kommentar! Om du klarar dig och känner dig nöjd på några kalorier mer eller mindre är det så klart okej. Men om du strävar efter viktminskning så rekommenderar jag istället att du äter 2000 kalorier med drar nästan helt ner på kolhydrater som potatis och pasta samt socker och bröd. Känner du dig fortfarande mätt på 1600 kalorier i form av mycket grönsaker och protein så låter det hälsosamt.
   Hoppas mitt svar hjälpte! 🙂

 5. Hejsan ..
  Jag är med i viktklubben och jag har blivit rekommenderad att äta
  1526kcal om dagen ,men vill även testa detta 5:2 är det för lite att bara 1526 kcal resten av veckan

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Eva!
   1526 kalorier om dagen låter som ett bra intag. Regeln om 2000 kalorier är bara en riktlinje men det bästa är att räkna ut exakt vad an själv behöver. Lycka till!

 6. Hej!
  Jag har jojobantat i säkert 5 år med olika metoder! Men inte lyckats helt… Så min tanke va att jag skulle dricka nutrilett de 2 fastedagarna o de övriga 5 äta frukost,mellis,lunch,mellis, middag ser det bra ut? Vet att den hälsocoach jag gått hos är strikt emot Cambridge o nutrilett! Tacksam för svar!

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Sara!
   Ditt upplägg för det ”övriga” dagar låter sunt men jag är också emot pulversoppor, dietsoppor och dietbarer. Det är nämligen fulla med socker och andra tillsatser som inte är bra för kroppen. Det är viktigt att man äter näringsrik mat när man ska gå ner i vikt och utnyttjar sina tillåtna kalorier väl. Ät istället mycket grönsaker och protein!
   Lycka till och läs gärna mina andra tips till andra som är i samma situation som du!

 7. Hej.
  Jag gör min första 2 dag ” 600 kalorier idag.
  Jag är inte direkt överviktig, men 3-4 kg vill jag gärna gå ner och hålla för att va nöjd med mig själv , mkt även för allt nyttigt jag läst om 5:2 dieten.
  Hur länge tar det innan jag börjar märka av dieten, både i vikt och hälsa ?
  Mvh. Mats

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Mats!
   Härligt att du har börjat med 5:2 dieten. Jag tror den kan passa dig med enligt vad du berätta. Hur snabbt man märker av resultat varierar så klart mycket men ofta märker du skillnad på vågen redan på morgonen efter fastan! För de långsiktiga ”hälso-resultaten” kan de börja synas efter 4-8 veckor.
   Lycka till!

 8. Hej!
  Jag äter väldigt sällan frukost. Jag undrar därför om 5 2 dieten funkar om jag inte äter frukost de andra 5 dagarna när jag inte fastar?
  Med vänlig hälsning, Sofie

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Sofie!
   Tack för din kommentar! Det råder delade meningar om detta men eftersom du fastar 2 dagar i veckan så kan det vara bra att hålla en hög förbränning under resten av veckan. Det behöver inte betyda att du äter en brakfrukost utan några nötter, en frukt eller lite protein (ägg, kesella) kan räcka.
   Hoppas att du känner att du fick svar på din fråga!
   Hälsningar
   /Lisa

 9. Jag har kommit igång med 5 2, är inne på 4e veckan. Tycker fastedagarna känns väldigt bra och skulle gärna utöka med en till… Skulle det finnas nackdelar om jag fastar måndag o onsdag och på fredagar fastar fram till eftermiddagen, alltså kanske bara äter en frukt vid 14 men sen äter som vanligt efter 17? Blir för trist att inte äta fredagsmys…
  Hälsn Åsa!

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Åsa!
   Tack för din kommentar! Härligt att du kommit igång med fastan, bra gjort! Det kan vara effektivt i viktminskningssyfte att utöka antalet fastedagar, det har dock inte bevisad (bra eller dålig) effekt på hälsan ännu genom forskning.
   Lösningen du beskriver skulle innebära en så kallad 16:8 fasta på fredagen. Alltså börjar du din fasta på torsdag kväll vid 19-20 och bryter den med lunch/mellanmål vid 12-14 tiden på fredagen. Sedan kan du äta vad du vill under 8 timmar. Men kom ihåg att det är viktigt att du bryter fastan med bra livsmedel, börja inte med högt GI, då kommer kroppen suga upp socker och fett som en svamp och resultatet på fastan blir nästan obefintligt. Börja därför med frukt, fiber och blanda gärna upp fredagsmyset med mycket vatten, frukt/grönsaker och koffein (om du dricker det). Hoppas mitt svar är till hjälp! Lycka till!

 10. Hej!
  Jag funderar lite på 5:2 dieten och hur man fastar på dagarna.
  Är det 24 timmar som räknas?
  Just nu så äter jag och killen vanlig kvällsmat ca kl 19 på söndagskvällen, sen bara 500/600 kcal under hela måndagen och så frukost som vanligt på tisdagen.
  Det blir ju två nätter och en dag, alltså ca 36 timmar. Detta gör vi två gånger i veckan.
  Gör vi rätt då eller kan vi egentligen äta kvällsmat som vanligt kl 19 på måndagen efter 24 timmar?
  Tacksam för svar!

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Sara!
   Tack för din kommentar!
   Ni gör alldeles rätt då ni fastar ca 36 timmar. Att bryta fastan vid 24 timmar ger inte samma önskvärda effekt som att fasta 2 nätter och en hel dag. Lycka till med 5 2 dieten.

 11. Hej. Jag har börjar lite smått med 5-2 och känt vilka recept och så man kan hålla sig till och ändå vara ”mätt” under fastedagarna. Jag brukar äta alla 3 målen om dagen men håller alla 3 under 200kcal är detta okey eller rekommenderar du att hoppa ett mål mat? Även det så håller jag mig under 2000kcal varje dag eftersom jag försöker tänka på vad jag äter.

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Lukas!
   Va härligt att du börjar komma igång med 5:2! Det är helt ok att äta tre mål om dagen om du känner att det passar dig, då blir det inte så stor skillnad från de övriga dagarna, så ditt upplägg låter jättebra. Nu vet jag inte din vikt, längd och aktivitetsnivå men på ätardagarna ska du hålla cirka 500 kcal under normalt intag för att tappa vikt. Stort lycka till med 5:2 och viktnedgången!

 12. Jag har varit skeptisk mot detta, mest för att jag är skeptisk tiil alla dieter.
  Men nu tänkte jag i vilket fall prova:)
  Sja läsa mig in lite mer på ämnet bara…
  Jag är rökare, på gång att sluta, hade ett uppehåll tidigare med det lockade tiibaks vid en jobbig period i mitt liv. Men nu är jag reda, meå då tänkte slåmihop dessa två 🙂
  Den enda metod hsg provat tidigare är GI. Det fungerade helt suveränt, gick ner massa både på vågen och mätning av kropp. Problemet med det är att de är så meckigt med maten, tar för mkt tid…
  Hur är det ned träning i kombo med 5-2? Jag tänker eftersom man inte äter så mycket…?

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej!
   Tack för din kommentar!
   Kul att du vill testa 5:2 dieten och ännu roligare att du har målsättningen att börja sluta röka samtidigt. 🙂
   Träning och 5:2 passar jättebra ihop! Det du ska tänka på är att inte lägga det tuffaste passen på fastedagarna annars är det fritt fram att träna på.
   Sen så låter din smoothie både nyttig och god, men du måste väga den för att se hur många kalorier den innehåller. Du hittar guider för det under Lär dig mer och Kom igång med 5:2 Dieten.
   Hoppas du gillar 5:2dieten och lycka till med att sluta röka!

 13. Ja, just det, så undrar jag omde 2 dagar man fastar…jag gör egen smoothie på blandad frukt, bär, ingefära och lite torkad nässla som blandas med lite laktosfri yoghurt, får man drickasån fastedagarna..? 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × fyra =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to Top