Kom Igång med 5:2 dieten

5:2 dieten är lätt att starta och lätt att fortsätta med. Du behöver inget särskilt i kylskåpet utan kommer istället spara matpengar. Du behöver inte lära dig nya recept om du inte vill. Nej, du rent av spar tid. Egentligen behöver du ingenting annat än din goda inställning och en längtan efter förändring. Och en köksvåg då.

Förutsättningarna för att en diet ska fungera är att den är flexibel, långsiktig och lätt att genomföra.

 • Flexibelt på så sätt att den går att anpassa till den mat du gillar och till ditt liv i vardagen på ett enkelt och generöst sätt
 • Långsiktighet kan ju låta långtråkigt när man är ute efter en snabb förändring. Poängen är för att något ska funka i längden måste det vara allt annat är segt och omständligt. Det behöver vara kul, gott och smidigt. 
 • Lätt att genomföra är något som är kul, smidigt och flexibelt. Så ja, ni fattar grejen. De här tre punkterna för en lyckad diet går hand i hand, kanske kan vi säga att det är en och samma gemensamma nämnare. Nämligen smidighet.

5:2 dieten är smidigt.

Låter inte så dumt va? Nu är du redo så då kör vi!

Innan du fortsätter…

Har du full koll på hur 5:2 dieten fungerar?

1. Sätt mål

2. Mät dig

3. Välj dina fastedagar

4. Välj dina recept

5. Ha tips och tricks till hands

1. Sätt mål och motivation

Varför vill du ha en förändring? Och vad vill du ha för resultat? Motivation är A och O för att nya vanor ska kunna startas. Målsättningen ser till att du når dit.

Att svara på frågan varför du vill prova på en ny livsstil kan vid en första fundering verka enkel. Men vid djupare eftertanke krävs lite mer än så. Vad är det egentligen du eftersöker i en ny livsstil? Vad vill du uppnå på sikt? Vad skulle det egentligen innebära för dig, i ditt liv? Skulle du må bättre? Vad skulle det i sin tur innebära om du skulle må ännu bättre. Hur skulle det kännas i vardagen? Mer harmonisk? Ha mer energi? Göra mer av det du vill? vara en bättre vän? Förälder? Kollega?

En svindlande och något skrämmande idé kan vara att fundera en kort stund över hur du och din kropp skulle utvecklas om du fortsatte med din nuvarande livsstil och sätt att äta. Det kan göra det extra tydligt för att du verkligen eftersöker en förändring och på så sätt trigga igång motivationen att välja en ny diet.

Från motivation till att sätta mål

Nu vet du exakt varför du vill ha en förändring men var ska du börja? Gör motivationen mer konkret genom att omvandla den till mål.

Exakta vad och när
Har du skrivit att du vill ha mer energi, att du vill tappa tio kilo, slippa sötsug och få bättre kolesterol delar du upp det i fyra konkreta mål. Skriv gärna också ner när du vill att det ska ske, men var inte för snäv i tidsschemat. 

Har du konkreta mål när det gäller midjemått, bmi, vikt och fettprocent rekommenderar jag mitt formulär för att fylla i och följa din framgångar.

Fem veckor brukar räcka för att skapa nya vanor men minst tolv veckor behövs för att nå riktiga resultat. Det fiffiga med just 5:2 dieten är att du inte behöver lägga om vanorna varje dag. De två fastedagarna står för den stora förändringen.

5:2 dieten

2. Mät dig

Det finns inget bättre än när du börjar se resultat. Det är en underbar känsla. Mät dig innan du börjar så du kan följa utvecklingen

Mät din vikt, midja, hals och gärna också fettprocent innan du påbörjar dieten. Upprepa sedan mätningarna varannan vecka för att se din utveckling, den kommer att vara chockerande! Jag rekommenderar även att ta blodprov för att kunna jämföra utvecklingen senare. Ett av de viktigaste mätvärdena är hur du mår så anteckna gärna något om det också!

3. Välj dina fastedagar

Måndag och torsdag är de populäraste fastedagarna. Rätt och fel finns inte när det kommer till den här punkten men helgen brukar vara helig för de flesta av oss och man vill unna sig något extra. Att ha någon dag emellan sina 5:2 dieten-dagar kan också kännas skönt för återhämtning och den goda motivationens skull.

Vilka veckodagar som blir dina superdagar (som jag ibland kallar dem) väljer du själv. Beroende på hur varierande dina veckor kan se ut kanske det blir tisdag och torsdag en vecka och måndag och onsdag en annan. Det är olika och det är helt ok. Anpassa till ditt liv, 5:2 dieten är flexibelt, remember?

Obs! Hur flexibelt det än må vara så vill du se till att du får dina fastor genomförda. Bestäm innan veckan börjar när du kommer köra, så du inte missar.

4. Välj dina recept

Vad passar dig? Behöver du frukost för att orka förmiddagen? Är lunchen ditt viktigaste mål? Eller står middagen med familjen högst i kurs? Vill du äta samma mat som övriga familjen så kan du lösa det också. Under mina hittills fem år med 5-2dietenrecept.se och över 5000 betalande e-bokskunder har jag specialanpassat och skapat menyer som passar alla.

Välj en meny med recept som passar just dig. Vill du kanske inte alls laga mat på fastedagen så funkar det också. Menyer och recept för 5:2 dietens alla olika typer av utövare hittar du här.

Här hittar du kaloriberäknade recept för dina 5-2 måltider:

Vill du hellre beräkna kalorierna på egna 5:2 recept?

5. Ha tips och tricks till hands

Visste du att fastan blir mycket värre om du äter en festmåltid kvällen innan? Att du inte bör träna på fastedagen och att det blir lättare att inte överäta på ätardagarna om du börjar måltiden med grönsaker?

Läs på och skriv gärna ut mina checklistor för 5:2

Nu är du redo: kör och njut!

Bästa fördelen med 5:2 dieten enligt mig är den underbara känslan av kontroll. Du kan luta dig tillbaka mentalt och veta att du gör en riktigt bra grej för kroppen som kommer ge resultat både på kort och lång sikt såväl i kroppen som i knoppen.

Mitt sunda förnuft när det gäller mat är så mycket mer självklart nu när jag fastar än det var tidigare. Jag gör smartare beslut och vet vad min kropp mår bra av.

Njut av förändringarna du kommer få uppleva. Njut av den extra tiden du får när du inte behöver vare sig laga mat, äta mat eller tänka på mat. Och framför allt, njut av en god kopp varm dryck, en god bok och känn hur väl du tar hand om din kropp.

Skriv upp dig idag!

Få gratis guidning genom 5 Kom Igång-mejl

Recept

Ramen 250 kcal
Ramensoppa med nudlar och grönkål
Till Receptet
Kikärtspannkaka från 47 kcal
Till Receptet
Föregående
Nästa

74 reaktioner på ”Kom Igång med 5:2 dieten”

 1. Håkan Söderlund

  Hej. En fråga
  Jag har nyligen börjat med 5:2 metoden har hållit på några dagar.
  Som frukost äter jag havregrynsgröt med en banan det ger ca 500 kalorier, ska det räcka för mat under fastedagen, eller ska kan jag ta frukt under dagen som påfyllning.
  Håkan Söderlund

  1. Hej Håkan!
   Va kul att du börjat med 5:2! På fastedagen är det viktigt att du får i dig mycket protein eftersom det ger mycket mättnad.
   Jag skulle föreslå att du äter 1 portion gröt (150 kalorier) men byter ut bananen mot 1 dl hallon (24 kcal) och eventuellt 1 dl lättmjölk (40 kcal) om du vill ha det. Sedan lägger du till ett ägg (85 kcal) för mättnadens skull. Nu har du 301 kalorier kvar att äta på dagen.
   Ta en frukt om du känner dig extra hungrig mitt på dagen, gärna en nektarin eller äpple (56 kalorier) som har högt proteininnehål, undvik banan som är den mest kaloririka frukten.
   På kvällen kan du äta en middag, till exempel min spenatomelett med fetaost, https://www.5-2dietenrecept.se/recept/172-kcal-spenatomelett-med-feta/, och lägg till lite extra feta (100 gram) så har du dagens 600 kalorier.
   Du kan alltså äta mycket mer än vad du trodde!
   Hoppas mitt svar hjälpte dig. Lycka till Håkan!

 2. min mage tycker inte om bröd,så jag gör en smootie av 2 dl lättyoughurt, 2 msk havregryn,frysta hallon eller färsk frukt.och dricker varje morgon hur många kcal blir det?

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej!
   Det låter som en jättegod smoothie full av protein och nyttigheter! Enligt min beräkning med lättyoghurt 0,5 % fett, vanliga havregryn (ej fiber) och 100 g hallon blir summan 129 kalorier.
   Ett gott tips är att ta en dl kvarg och blanda ut med sojamjölk istället för lättyoghurt, då blir det extra mycket protein och sojan ger naturlig sötma. Ca 150 kalorier men extra mättande.
   Fler recept på smoothies och nyttiga frukostar utan mjöl hittar du i min bok. 🙂
   Hoppas mitt svar hjälpte dig!
   Lisa

 3. Vad säger dieten om mitt hembakta knäckebröd/kex? Det är grovt dinkelmjöl, pumpafrön, linfrön, sesamfrön, solrosfrön, havregryn, salt, bakpulver, rapsolja och vatten.
  Jag känner mig tvärmätt när jag ätit mitt morgonägg och lite kaviar på brödet.
  Angelica

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Angelica!
   Det låter som ett riktigt gott bröd, blev lite sugen på receptet 🙂 Knäckebröd är ju normalt en liten kaloribomb men jag har räknat ut innehållet nu för att få svart på vitt.
   Om jag antar att du har använt 2 dl dinkelmjöl (384 kcal) och 1 dl var av de olika fröna samt havregryn (totalt 1320 kcal), 1 tsk bakpulver (8 kcal) och 2 msk rapsolja (265 kcal) så innehåller brödet 1977 kalorier. Räcker det till 30 brödbitar innehåller varje bit 66 kalorier.
   Din frukost innehåller således 1 knäckebröd, 1 tsk kaviar (38 kcal) och 1 ägg (70 kcal) = 173 kalorier. Om du känner dig mätt på det så är det en helt okej frukost. Men tänk på att min uträkning kanske inte stämmer överens med ditt recept och om du har smör på mackan så stiger kaloriinnehållet. Kaviar innehåller dessutom 12 % socker som är tomma kalorier. Vill du ha förslag på fler 5:2 frukostar hittar du det här och i min bok.

   Hoppas mitt svar hjälpte dig!
   Vänliga hälsningar
   Lisa

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Pia! Det finns mycket att läsa om 5:2 dieten här på hemsidan. Och om du vill veta ännu mer, få massor av tips, inspiration och enkla recept så hittar du det i min e-bok. Den finns tyvärr inte som papper-bok ännu men det kommer att komma inom kort.
   Vänliga hälsningar
   Lisa

 4. Hej!
  Jag är nybörjare och har precis dragits med av mina jobbarkompisar. Jag undrar om fastan måste vara från morgon till morgon eller om det är OK att börja t ex efter kvällsmaten kl 19 och fasta till kl 19 dagen därpå?
  Vänliga hälsningar Malin

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Malin!
   Tack för din kommentar! Kul att du vill börja med 5.2 dieten. Egentligen så spelar det ingen roll om du börjar på morgonen eller på kvällen.
   Säg att du börjar fastan efter middagen kl 19 på kvällen dag 1, dag 2 äter du kanske en frukost på 200 kcal och en middag vid 19 igen på 300 kcal. Morgonen dag 3 äter du en vanlig frukost igen, då har du fastat i 36 h. Då spelar det alltså ingen roll om du ”officiellt” börjar fastan på morgonen eller kvällen.
   Du kan dock inte fasta från kl 19 dag 1 till kl 19 dag 2 och därefter äta vad du vill, då blir fastan för kort.
   En annan metod är 16:8 metoden. Då börjar du fastan kl 20 dag 1, äter lunch på 200 kcal kl 12 dag 2, inom 8 h äter du middag på 300 kcal, exempelvis kl 19. Dag 3 fastar du fram till lunch kl 11 (eller senare) och äter då vad du vill.
   Hoppas du är nöjd med mitt svar, hör gärna av dig om hur det går!
   Vänliga hälsningar
   Lisa

 5. Tänkte också börja med 5-2 dieten. Tycker den känns väldigt intressant. Tänkte prova detta upplägg.
  Frukost. 1 dl fiberrik gröt med minimjölk och ett kokt ägg.
  Lunch. 3 dl proteindrink
  Kvällsmat. 2 st kokta ägg

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Stefan!
   Tack för din kommentar! Jättekul att du vill börja med 5/2 dieten! Det är en kanondiet så du gör ett bra val!
   Ditt upplägg ser jättebra ut men om jag får komma med en kommentar så tycker jag nog att det ser lite tråkigt ut, det finns mycket kul man kan äta även om man fastar (det här är så klart bara min personliga åsikt). 🙂
   Din frukost ligger på ca 240 kcal, proteindrinken beror på vilken sort med ca 120 kcal och middagen 140 beroende på äggen storlek. Som man har du då 100 kalorier kvar att äta.
   Titta gärna på mina menyer här på sidan med recept 5.2 dieten om du vill få inspiration, många fler goda menyer hittar du även i min bok här.
   /Lisa

 6. Heej, nu är de dags att ta tag i de sista kilona efter min tredje graviditet. Tyckte 5:2 dieten lät bra å passande för mej. Idag är första dagen. Men har såå himla svårt att få till hur jag ska äta och vad! Hur rekommenderar du att en fastedag ser ut. Startar iaf denna morgon med 1 portion havregrynsgröt 🙂
  Mvh Emma.

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hejsan Emma!
   Jättekul att tänker börja med 5/2 dieten nu!
   Jag vet, det kan var väldigt svårt att veta hur mycket kalorier olika mat innehåller och veta hur mycket man ska äta. Du får gärna titta på mina menyer och recept för att ta hjälp och i min bok finns massor av menyer så det blir lätt och kul att 5:2-fasta!
   Jag skulle rekommendera en frukost med kesella och lite bär, till lunch blir det morotstavar med keselladipp och till middag kryddig kycklingsoppa. Va tror du om det? Kika gärna vidare här på sidan och i boken!
   Hoppas mitt svar var till hjälp!
   Lisa Andersson

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Jan!
   Det är just detta som kan vara lite knepigt. Jag antar att du menar på de övriga dagarna eftersom man lätt håller koll på kalorier på fastedagarna om man följer färdiga recept.
   Det är ganska komplext att förklara så det kommer inom kort ett mer ingående inlägg och hur man räknar kalorier. Så håll utkik! Men i kort så multiplicerar du mängden kcal/100 g (som står angivet på alla livsmedel) med så många gram du använder utav varje enskild livsmedel. Återkommer om detta! 🙂
   Hoppas mitt svar var till hjälp så länge!

 7. Jag har precis påbörjat min 5:e vecka med 5:2 fastan. Och jag går inte ner i vikt utan istället har jag gått upp i vikt, drygt 1 kilo och känner mej mer ”plufsig”! Jag har flera bekanta som också hållit på med fastan lika länge och deras vikt ”rasar”. Jag har tyvärr inte tränat något under denna tid pga flera orsaker. Tycker att jag på mina ”ätdagar” äter normalt, alltså inte särskilt onyttigt. Min avsikt, i första hand, är ju att gå ner i vikt med denna metod. Så vad är fel? Jag provade även GI för 2 år sedan i 6 veckor och då ”hände” heller inget. Ska jag sluta med 5:2? Jag vill ju inte gå upp ännu mer i vikt! 🙂
  /Susanne

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Susanne!
   Tack för din kommentar! Det kan finnas många orsaker till varför vikten inte rör på sig eller att man till och med går upp i vikt. Men har du även mätt midjan? Det kan vara stor skillnad där även om vikten är densamma. Sen är ett jättebra tips att skaffa en våg som mäter fettprocenten, för det kan faktiskt vara så att du ”gör om” fettet till muskler i kroppen och därför syns det inte direkt på vågen.
   Ofta är det så att man inte är tillräckligt restriktiv även om det känns så. Det är väldigt viktigt att du håller 500 kcal på fastedagen och inte går över 2000 kcal övriga dagar. Det är svårt att veta hur mycket det egentligen är, så var riktigt noga med beräkningarna och tänk på att fett är väldigt kaloririkt. Jag jobbar just nu på en guide som kan hjälpa till på det övriga dagarna, kommer inom kort.
   Ett extra tips är att dricka grapefruktjuice på morgonen och ta en promenad, gärna 30 minuter men den behöver inte vara lång alls, det viktigaste är att kroppen får röra lite på sig. Och kommer du inte iväg på morgonen så går det bra när som helst under dagen.
   Jag är ingen läkare och kan inte säga hur du ska göra men det här är i alla fall lite tips och testa gärna och följ dem någon vecka och återkom gärna igen. 🙂
   Stort lycka till!
   Vänliga hälsningar
   Lisa

 8. Hej. En fråga. Jag är gastricbypass-opererad men behöver ändå ”rensa” kroppen lite. Problemet är att jag behöver äta var tredje timme: tips på vad?

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej M!
   Tack för din kommentar! Jag är inte insatt i hur fastan fungerar med gastricbypass-opererade och kan inte stå för någon rekommendation eller avrådan, kolla med din läkare.
   Men jag kan jättegärna svara på din fråga:) Soppa kan vara ett bra alternativ. Du lagar en soppa (gärna grönsakssoppa) som sammanlagt blir 400-500 kalorier. Och delar sedan upp den på 4-5 lika stora mål som du äter under dagen. Men vill du istället äta två större mål morgon och kväll och bara några mindre mål emellan har jag 3 tips. Yoghurt och några bär, äppelskivor, grönsakssmoothie.
   Hoppas mitt svar var till hjälp!
   Lycka till och hör av dig igenom om du har fler frågor!

   1. Tack för jättebra svar. När man är GBP-opererad och det har gått minst 1,5 år så är kroppen som vilken annan kropp som helst. Dvs, behöver man banta, så är det som att banta en ”vanlig” kropp. Typ.
    Jag var mer stressad över det faktum att få till det var tredje timme. Men lösningen är ju självklar!
    =)

 9. Hejsan!
  Jag är inte överviktig men skulle gärna tappa några ”mys”kilon och har försökt det länge utan långvariga resultat, hjälper 5:2-dieten mest mot de som har lite fler kilon att tappa eller fungerar det på mig också? Har du tips på hur jag skulle kunna gå ner ca 3-4 kilo?
  Tack för svar 🙂

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Helena!
   Jag var inte heller överviktig när jag började med 5:2 fastan med har ändå tappat 8 kilo så jag kan verkligen rekommendera metoden även för myskilon. Men de här så kallade myskilona som vi mest vill få bort för utseendets skull kan vara svårare att få bort just för att de gärna kommer tillbaka om man inte har lite koll på sina matvanor. Dessutom gäller det att vara motiverad, inte fuska för mycket tills man nått sitt mål, då skjuter du bara på drömmålet! 🙂
   Så min slutsats är: fasta 2 dagar i veckan och komplettera med promenader varannan morgon. Se till att inte äta för mycket på de vanliga dagarna (se min uträkningsmall för att se hur många kalorier du behöver) och dessutom gör högintensiv träning á 20 minuter 2 gånger i veckan underverk för viktraset.
   Lycka till och hör gärna av dig om hur det går!

 10. Hej!
  Har hållit på med 5:2 sedan en dryg månad. I början tyckte jag att det gav effekt men under senaste veckan gick jag endast ned 2 hg och ingen minskning av midjemåttet! Tycker inte att det är jobbigt med fastan under dagen så jag äter samtliga kalorier på kvällen. Kan det inverka på den minimala viktnedgången?

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Lotta!
   Nej, jag skulle inte tro att det har betydelse när under dagen du äter, så länge du bara äter ca 500 kcal under de 36 timmarna.
   Men det är ingenting att bli otålig över bara för att du inte går ner så mycket. Första fastan får kroppen en chock och därefter kan det variera hur mycket vikt du tappar (om det nu bara är det effekten du är ute efter när det gäller 5:2). Nu vet jag ingenting om ditt BMI men ju mer övervikt du har desto mer tappar du.
   Något som spelar jättestor roll är även vad och hur mycket du äter de övriga 5 dagarna, det sätter jättemycket prägeln på viktnedgången.
   Och ett sista tips! Promenera mycket, gärna även under fastan för att öka kaloriförbränningen.
   Lycka till!

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hejsan!
   Ja, det går jättebra så länge du känner dig pigg och glad och inte börjar bli yr och matt! 🙂

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej kristina!
   Ja, så kan många känna och även jag ibland. Men du är det bara att komma ihåg varför man fastar. Och du? Du får äta något gott redan imorgon när du vaknar!

 11. Lisa på 5-2dietenrecept.se

  Hej Thomas!
  Bra jobbat att du fastat sedan i augusti! Kom ihåg att även om det inte syns på vågen så kommer hälsoeffekterna ändå.
  Om du äter ett nattmål efter fastan kan påverka mycket, att föredra är att fasta från att man vaknar på morgonen tills att man somnar på natten, så spar helst det målet till en riktigt god frukost på morgonen därefter. Om du äter för mycket mat jämfört med hur mycket du du rör dig resten av dagarna har också mycket stor betydelse för viknedgång.

 12. Hej! Jag hade tänkt börja med 5.2 idag. Men jag har ett litet problem! Jag går i skolan och hinner aldrig äta någon mat på dagen. Vad kan jag äta till frukost som går snabbt att göra? Vad kan jag ha med mig att äta när jag går i skolan?
  Tack på för hand!

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Andrea!
   En frukt är alltid bra att ha med sig, eller en burk med kvarg och bär. Ett annat tips är att helt enkelt hoppa över mat under dagen och bara äta på morgonen och kvällen. Lycka till!

 13. Hej, jag är en 16 årig tjej som vill gå ner ett par kilon och jag vill börja med detta. Är det smart av mig eller inte? För jag slutade växa för cirka ett år sedan och det funkar inte med träningen och då tänkte jag att 5.2 dieten kanske passar bättre?!
  Om du/ni tycker att jag skulle kunna göra detta så skulle jag gärna vilja ha tips på vad jag skulle kunna äta under fastedagarna. Jag har läst runt på olika sidor och mest fastnat för kvargen+bär och ägg men vill gärna ha lite mer varierat.
  /Tova

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Tova!
   Jag skulle vilja avråda dig från att fasta. Kroppen utvecklas i många år framöver även om du inte märker det så tydligt. Det är viktigt att du får i dig mycket näring och en varierad kost. Men naturligtvis är det bra att vara nyttig och hoppa gärna över socker, vitt bröd och snabba kolhydrater som vit pasta. Satsa istället på mycket grönsaker, mörkt bröd, fullkornspasta, kött och fisk. Om du inte får till det med tärningen så försök i alla fall få till flera promenader i veckan, det är nyttigt för hela kroppen!
   Lycka till och välkommen att höra av dig om hur det går 🙂

 14. Vi äter nyttigt och sunt sedan ett par år.Det får bli att ”stoppa in” 2 fastedagar,så blir det säkert en ”5-1a”. Imponerad av dina trevliga o väl avvägda svar 🙂 Lev väl i det nya året 🙂

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Anneli!
   Va glad jag blir av din kommentar, tack så mycket! Ja, även om man redan äter sunt så är det bra att lägga in en fastedag i veckan, för de goda hälsoeffekterna! Lev väl!

 15. Hej. Idag är min första 5:2 dag. Går sådär men har en fråga: Vad innebär att ”börja fasta tex kl 19”. Är det då man äter vanlig mat sist?

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Hanna!
   En fasta ska vara i ca 36 timmar och förslagsvis börjar man fasta efter middag dag 1 (kl 19) och ’ter sedan 500-600 kcal fram till frukosten dag 3 (kl 8). Så du har helt rätt.

 16. Hej Jag har provat 5-2 dieten 1 vecka, men gått upp 1 kg. Jaghar visserligen kanske räknat för snålt på kaloriintaget. alltså räknat för lite. Hoppas det går bättre när jag får info på att prenumeration på recept. Behöver verkligen gå ner mina myskilo som är 6 kilo o verkar hopplöst som det ser ut nu. Med vänlig hälsning lillan

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Lillan!
   Du är nyhetsbrevet helt rätt för dig, där kommer mycket tips om hur man just ”boostar” viktnedgången. Lycka till!

 17. Hej,
  jag har tänkt laga 5:2 mat efter recept men har märkt att det är stor skillnad på uträkningarna för kcal i de olika recepten!
  Tex. så har jag följt recept i en bilaga till Expressen som kom i höstas. Där stämmer deras egna recept ej med deras kaloritabeller!!
  Dessutom har jag kollat på flera sidor som publicerar kaloritabeller och märker att tex. kyckling eller lax kan ha olika tal på kcal, fast båda ska vara tex. rå eller grillad. Hur ska jag göra?
  /Rådvill

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Jenny!
   Jag förstår din frustration! Att recept ibland inte stämmer överens med tabeller kan ha att göra med att kaloriinnehållet i livsmedlet förändras vid tillagning och att författaren inte skrivit ut det. Så oftast kan man lite på receptet ändå.
   Men tyvärr finns det oskiljaktigheter i kaloritabeller som troligen beror på att man tittat på olika fabrikat. En lax från ett märke kan ha lägre kaloriinnehåll på grund av ett högre vatteninnehåll än en lax från ett annat märke. Medan annan lax innehåller mer fetter.
   Det bästa tipset jag kan ge är att själv titta på förpackningen, där ska alltid stå exakt kaloriinnehåll. Har du ingen förpackning så är livsmedelsverkets sökfunktion för livsmedel den säkraste källan enligt 5-2dietenrecept.se.
   Bra att du frågar, viktigt att reda ut så man kan ha stenkoll på sina kalorier!

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Jenny!
   Intressant fråga! Ibland kan det vara lite knepigt att veta hur ett livsmedel ändrar kaloriinnehåll vid tillagning, men det är bra att hålla koll på när man följer 5:2 dieten!
   Om du bakar laxen direkt i ugn utan folie och utan olja i formen kommer vatten lämna fisken och kaloriinnehållet kommer stiga till ca 240 kcal.
   Tillagar du den med folie kommer fortfarande lika mycket vatten lämna men tillsätter du olja så lägger du bara till kaloriinnehållet för den.
   Hoppas det blir en god lax nu och lycka till med 5:2 dieten!

 18. Hej jag har nu ätit bantar biffar,ägg och oliver i en vecka , har kommit upp i ca 500-800 kcal varje dag, plus ca 3,5 liter vatten. Men det händer ingenting på vågen.
  Jag har IBS mage och den har fungerat jätte bra. I vanliga fall äter jag lite mat ,Jag är 49 år 170 cm och väger 94 kg alltså fetma, jag kan inte rör mig mycket .inga promenader och så.
  Tror du att denna diet passar mig?
  PS:om hur många kcal ska jag ligga på? en vanlig dag och fastedagen

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Eva!
   Tack för din fråga! Jag tror absolut att 5:2 dieten kan vara ett alternativ för dig. Det låter som att du har kan ha fått en lägre ämnesomsättning på grund av för lågt energiintag. Du nämner inte hur du har ätit innan du började med ”bantar biffar, ägg och oliver” samt om du ätit olika dieter länge. När man äter för lite går kroppen in i fasteläge, vilket är meningen med 5:2 dieten, men om man är där för länge minskar kroppen sin ämnesomsättning och man får svårt att minska på fettet. Enligt min uträkning av TDE ska du äta 1900 kcal för att behålla din vikt i stillasittande tillstånd. Men för att tappa vikt är det effektivast att minska sitt matintag med 500 kcal/dag alltså 1400 kcal samt högst 500 kcal på fastedagarna.
   Varför kan du inte ta promenader? Om du har möjlighet att röra på dig bara litegrann så är det mycket effektivt när man vill tappa fett. Du kan dessutom gå helt i din egen takt så du behöver inte anstränga dig så mycket.
   Sammanfattningsvis är mitt tips till dig att:
   *Äta 1400 kcal per dag (i högst 8-12 veckor) och undvika snabba kolhydrater
   *Fasta 2-3 dagar i veckan och äta högst 500 kcal (från kväll dag 1 till morgon dag 3)
   *Försök ta promenader (30 minuter om dagen i kombination med ett underskott på 500 kcal ger 0,5 till 1 kilos viktnedgång i veckan.)
   Hoppas mitt svar är till hjälp, stort lycka till!

 19. skall man äta på sina fastedagar??
  trodde man bara fick dricka då…..kan man använda måltidsersättningar då?? 4 påsar under dagen ger 600 kalorier

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Anne-lie!
   Kul att du börjat med 5:2 Dieten!
   Det är nog bäst att du väger och mäter grönsakerna. Även om det inte innehåller mycket kalorier i jämförelse med andra livsmedel så kan du fortfarande komma över de rekommenderade 500 kcal du ska få i dig på fastedagarna om du inte håller räkningen.
   Vill du ha tips på att räkna ut kalorierna på grönsakerna hittar du min guide här: https://www.5-2dietenrecept.se/recept/rakna-ut-kalorier-52-dieten-recept/
   Lycka till med 5:2 Dieten!
   Hälsningar
   /Lisa

 20. Hej, Hur noga är det att hamna på 600 kcal på fastedagarna? Gör 100 kcal upp eller ner någon skillnad om man har svårt att räkna ut exakt?
  Stort tack för en lysande hemsida!
  /Henrik

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Henrik!
   Jättekul att du gillar min sida, va glad jag blir! Nej, det är faktiskt inte så noga hur många kalorier du äter så länge det inte är mer än 600. Så 100 kalorier under är ingen fara. Lycka till med dig fasta!

 21. Hej!
  Hur många veckor rekommenderar ni att man ska köra 5.2? Iallafall hur många veckor innan man vänjer sig och inte ger upp?
  Tack för hjälpen!!

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Elina!
   Intressant fråga! Det är så klart olika men jag skulle rekommendera dig att ge det 3-5 veckor, det är så lång tid det tar att få in en vana. Ta till lite smarta knep som du hittar här så ska du se att du kan få det att funka! Lycka till med fastandet.

 22. hej! jag funderar på att börja med 5:2 dieten då jag är överviktig och vill gå ner 30-40 kilo. problemet är att jag kör lastbil och jobbar mellan 6-21 och bor i lastbilen under veckorna. hur ska jag göra för att få det att fungera bra med 5:2 dieten? känner inte riktigt att jag kan ägna en lördag eller söndag på att laga storkok när jag är hemma så lite.

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Stefan!
   Kul att du är intresserad av att börja med 5:2 dieten. Jag har klurat på det här ett tag och kommit underfund med att du kan försöka plocka ihop dina 600 kcal genom att tex. köpa färdiga sallader där de oftast skriver ute kaloriinnehåll. Många mackar har börjat tagit in hälsosamma alternativ. Om du äter sallader så kan du väga upp och kaloriräkna mellanmål att ha med dig innan du sätter dig i lastbilen att få till ett exakt kaloriinnehåll. Hoppas du kan lyckas få ihop 5:2dieten med att köra lastbil!

 23. Hej!
  Jag har min första fastedag idag,vilket har gått toppen.
  Mitt enda problem är att jag vakar vecka/vecka, jobbar då kl 20.45-07.45, sover dagtid kl 09-17, brukar äta nattlunch kl 24, frukost kl 08.30 och middag 17.30, eventuellt nåt litet mellis mellan nattlunch och frukost.
  Jag vet inte hur jag ska få till det bäst? Tänkte ta fastedag 2 på lördag, ska jag då starta fredagkväll tex kl 20.45? Äter jag då 500 kcal mellan fre 20.45 och lörd 20.45? Eller ända till söndag frukost?
  Hur jag än tänker blir det kortslutning 🙂
  Tack på förhand

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Viktoria!
   Tack för din kommentar!
   Jag ber om ursäkt för att jag inte återkommit tidigare, först så fick även jag fundera på hur du skulle lägga upp fastedagen sen försvann din kommentar och sen hittade jag den igen.
   Det du får tänka på är att kroppen ska fasta cirka 36 timmar. Så en vanlig fastedag börjar när man går och lägger sig dag 1 man fastar dag 2 och äter som vanligt vid frukost dag 3. Så i ditt fall får vi se det som att du börjar fasta 20.45 på fredagen och sedan håller dig till söndag frukost. Det tror jag blir det bästa i ditt fall, även om du har en annan dygnsrytm än alla som jobbar dagtid så bygger fastan på att man låter kroppen vila och om du gör det från fredag till söndag så får du ta del av fastans positiva egenskaper.
   Lycka till!

 24. Hej! Jag har just börjat med 5,2 dieten och jag tycker att det funkar bra på fastardagarna. Men jag har en fråga, är det okej om man tex unnar sig vin på helgerna, tex på lördagar om man äter nyttigt de andra ”vanliga” dagarna? Kommer det förminska min chans att gå ner i vikt? 🙂

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Therese!
   Rött vin kan till och med ha positiv effekt på viktnedgång enligt studier så några glas kan du absolut unna dig i veckan men helst inte på fastedagarna.

 25. Hej! Jag är snart 16årig tjej och undrar om 5.2 dieten är något för mig. Jag är INTE ute efter att gå ner i vikt utan att få bättre och nyttigare mat vanor, jag vill ha så lite kolhydrater som möjligt då jag känner att jag mår bättre av det men har inte riktigt hittat någon inspiration till att ta tag i detta. Tror du att detta är något för mig att testa?

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Märta!
   Det låter jättebra att du vill börja med bättre och nyttigare matvanor! Men 5:2 dieten rekommenderas inte till personer under 18 år eftersom man fortfarande utvecklas och växer. Att börja reducera kolhydrater kan vara ett bra alternativ men det är också lätt att man börjar bra ner mer och mer på olika livsmedel vilket kan leda till en ätstörning. Men att välja långsamma kolhydrater som fullkornspasta, bulgur, matvete och grovt bröd framför snabba kolhydrater som vit pasta och vitt bröd med mera är alltid bra för hälsan, humöret och prestationen.
   Hoppas mitt svar kan vara till hjälp!
   Lycka till! /Lisa

 26. Hej! Jag har kört 5:2 dieten i ca 3 månader, har endast gått ner 7 kg och då äter jag bra resten av dagarna och går promenader varje dag så jag tror inte 5:2 har hjälpt mig så mycket. Jag måste göra nå fel? I början gjorde jag olika maträtter som inte blev mer än 500 kalorier men nu har jag ingen tid eller ork till det. Jag äter 0,1% yoghurt med dinkel flingor på morgonen och ägg eller kvarg på kvällen. Är det för lite eller för mycket? Och om jag äter vid 19.00 på kvällen när kan jag äta frukost dagen efter? Jag brukar äta frukosten på morgonen dagen efter, är det fel kanske? Vill så gärna gå ner men snart ger jag upp 5:2 dieten!

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Rebecca!
   Tack för din kommentar!
   Bra att du går promenader det i kombination med 5:2 dieten kommer att hjälpa dig att få upp ämnesomsättningen och gå ner i vikt. Ät 500 kcal på ett sätt som passar in i din vardag, om du vet med dig att du tycker att det är meckigt att laga mat så satsa på lite enklare alternativ. Bara du väger ägget, kvargen och yoghurten kan du se om du samlar 500 kcal det kan även vara bra att variera kosten något under fastedagarna, satsa på olika bär och frukter för att få i dig vitaminer och antioxidanter. Jag tycker du gör rätt i att äta frukost som vanligt när du vaknar på morgonen dagen efter fastan.
   Om du vill gå ner mer i vikt kan du försöka börja springa eller ta ett högintensivare pass 1 gång i veckan för att få upp ämnesomsättningen ännu mer. Grapefrukt är en annan superfrukt som du kan lära dig att äta är för att öka ämnesomsättningen.
   Hoppas några av mina tips ger dig motivation att fortsätta med 5:2dieten!

 27. Hejsan, jag är sugen på att börja med dieten. Jag är dock orolig för att jag kommer gå upp om jag någon gång börjar äta ”normalt” igen vilket är ganska uppenbart egentligen… Är det svårt att alltid köra på denna diet?

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Stina!
   Tack för din kommentar!
   Målet med 5:2 Dieten är att komma till det stadium då du känner dig hälsosam och i balans i din kropp. När du kommit till det stadiet behöver du enbart fasta 1 gång i veckan såkallat 6:1. Detta för att fortfarande få fördelarna av att fasta men att enbart göra det 1 gång i veckan. Jag fastar nu 1 gång i veckan och jag tycker inte att det är svårt att få till. Hoppas att det gav dig lite hopp! 🙂

 28. Hej!
  Har en liten fråga om 5:2 ihop med också viss kalori restriktion också på de 5 dagarna. Undrar om det blir risk att kroppen ställer in sig för mycket på svält och risken blir att ev viktnedgång blir sämre på sikt samt att då att de tänkta hälsovinsterna heller inte blir likadana?
  Mvh Lisa

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Lisa!
   Jättebra fråga! Om du lägger dig på ca 300-500 kcal under ditt totala energiintag (som du behöver för att hålla vikten jämn och förse kroppen med bränsle) kommer du tappa vikt utan att hamna i så kallat svältläge. Då är det inte heller någon risk att det påverkar din ämnesomsättning på sikt. Men drar du ner för mycket på kalorierna är det mindre bra. Håll dig runt 1800-2200 (beroende på dina mått). Lycka till!

 29. HejHej jag har kört 5 2 dieten i ca 3 månader tappat ungefär 3 kilo.
  Jag fastar tisdagar & torsdagar.
  är det okej att unna cig en choklad kaka & en cola varje fredag utan att gå upp i vikt?

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Fredde!
   Kul att du har kört 5:2 så länge, det låter sunt att tappa vikt i din takt också! Så klart är det okej att unna sig det man gillar då och då, en gång i veckan är lagom! Lycka till i fortsättningen!

 30. Pingback: EN HÄLSOSAM KOST FÖR ETT BALANSERAT LIV | CHIC & FAIR

 31. Pingback: Sommarkroppen och vardag! | Amandas Stil

 32. Pingback: Team BierGarten | Juni!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre × ett =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to Top