Fördelar med 5:2 Dieten

Fördelar med 5:2 Dieten

Fördelar med 5:2 Dieten är många och att den fungerar för viktminskning det vet vi med säkerhet. Jag själv fick en total livsstilsomställning, tappade vikt, fick mer energi, återfick mitt sunda förnuft och skapade en ny positiv inställning. Många med mig har upplevt samma sak och det är alltid lika inspirerande att höra.

Jag vill inspirera dig att prova på dieten men även om jag pluggat näringslära är jag ingen expert eller forskare och därför är mina allra bästa anledningar till att ge 5:2 och periodisk fasta en chans andra än vad du kanske hört tidigare.

Flexibelt, långsiktigt och lätt att genomföra

Tre aspekter som en diet behöver ha för att kunna fungera i längden, 5:2 har full pott. Vill du veta mer? Kolla in här. 

Kalorirestriktion

Totalt sett över en vecka behöver du skapa ett kaloriunderskott för att du ska börja gå ner i vikt. 5:2 är ett mycket bra tillvägagångssätt.

Som jag brukar säga: ”Om fasta vore en person skulle hen vara lärare i sunt förnuft”

En av de allra viktigaste aspekterna av livsstilsförändring är att förändra sättet att tänka runt mat. Jag och många som jag coachat har upplevt att man ”fastar” fram sin egen inre kompass, sitt sunda förnuft, och blir mer klarsynt över vad som är hälsosamt för sin egen kropp. Och du kan göra smarta val utefter vad du egentligen är sugen på och vad din kropp behöver istället för att ge vika för begär och cravings.

Både kortsiktiga och långsiktiga resultat

Kort sikt: viktnedgång, förvärvande av nya insikter om portionsstorlek och hunger. Du upptäcker till din förvåning att du faktiskt inte dör av att vara lite hungrig. Dessutom blir du mätt på mycket mindre än du trodde. Lång sikt: ny fungerande livsstil och en ny inställning till mat.

5:2 Dieten fungerar

Att 5:2-Dieten fungerar är bevisat men anledningarna till varför kan vara flera. Det jag med säkerhet kan säga är att kalorirestriktion är ett måste för att gå ner i vikt. Den enkla matematiken att äta mindre kalorier än man gör av med är grunden i all viktnedgång. Oavsett om du tycker att det är enklare att hoppa över att äta under vissa dagar och måltider eller om du föredrar att dra ner på kalorierna vid varje ät-tillfälle är upp till dig. Men har du ett underskott av kalorier totalt över veckan kommer du att gå ner i vikt. Med det sagt är det också möjligt att följa 5:2-dieten och fortfarande inte gå ner i vikt. Om du överkompenserar på ätardagarna och kaloriunderskottet över veckan uteblir får du säga hejdå till viktminskning. Och det vill du ju inte vara med om så läs mer om mina tips för ätardagarna här.

5:2 och forskning

De medicinska fördelar som förknippas med periodisk fasta och 5:2-dieten är många. Men hur gärna jag än skulle vilja finns det inte tillräckligt med forskning ännu. Håll ut! Periodisk fasta är ett hett ämne som det forskas mycket på just nu i världen, så alldeles snart hoppas vi få veta mer. 

Nedan nämner jag de potentiella fördelar som finns och som man vid enstaka fall har sett bevis på.

En som bedriver forskning i 5:2 och både tittar på fördelar med 5:2 och nackdelar med 5:2 är svenska läkaren och diabetesforskaren Kerstin Brismar. 2014 startade hon en omfattande studie i 5:2-dieten där både helt friska samt personer med diabetes ska köra 5:2-dieten under flera år. Resultat från forskningens halvtidsrapport var mycket goda. Till SVT säger hon att hon själv är positivt överraskad över hur bra resultaten har blivit. Alla har fått bättre hälsovärden. 99% av fastarna har minskat sitt BMI-värde och med det risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Allra störst förändring ser hon hos de med diabetes typ 2.

Potentiella fördelar med 5:2 och periodisk fasta

 • Ökad ämnesomsättning
  Fasta sägs ge en skjuts till ämnesomsättningen och det blir lättare att förbränna den mat man väl stoppar i sig. Även på ätardagarna.
 • Lyckligare
  Det finns tydliga samband mellan fasta och ett lyckligare sinne. Ett värde som kallas BDNF påverkas positivt vid fasta och har samma effekter som antidepressiva medel.
 • Bättre minne och inlärningsförmåga
  Höga nivåer av BDNF ökar förutom humöret även minnet och intelligensen. Ett område i hjärnan som kallas Hippocampus och är kopplat till minne och inlärning har även visat sig stimuleras vid fasta.
 • Minskar risken för att drabbas av Alzheimers och Parkinsons
  BDNF-nivåerna har sitt finger med i spelat även här men inga tydliga bevis på att fasta minskar risken för detta finns ännu.
 • Hjärthälsa
  Vissa resultat har visat minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar samt minskat kolesterol.
 • Förebyggande mot cancer
  Något som kallas IGF-1 nivåer som finns i kroppen och har inverkan på uppkomst och tillväxt av cancer har i vissa fall visat sig minska vid periodisk fasta.
 • Lägre insulinnivåer
  Minskat blodsocker och lägre insulin är tydliga fördelar som påträffats.
 • Bygga muskler
  Ökad hormontillväxt har visats som ett resultat av fasta vilket främjar uppbyggnad och tillväxt av muskler. Därför använder många som är målmedvetna på gymmet sig av en variant av periodisk fasta som kallas Leangains, mer om den hittar du här.
 • Minskad inflammation
  Inflammation är grunden till de flesta sjukdomar och hos personer som utövat periodisk fasta har man sett att inflammation i kroppen har minskat.
 • Bättre sömn
  Många upplever att det sover mycket bättre efter att de börjat med periodisk fasta och 5:2-dieten än tidigare.
 • Lev längre
  Det finns omfattande forskning på att människor som lever i så kallade blå zoner (de platser på planeten där man lever allra längst) fastar med regelbundna mellanrum. Både av religiösa skäl men även på grund av det ibland inte har så mycket mat.

Är du redo att komma igång, klicka här för att starta din 5:2-Diet!

*Se upp vid ätstörningar! Dieter i allmänhet och i synnerhet dieter som periodisk fasta där man helt ska avstå från att äta under kortare perioder och samtidigt räkna kalorier kan vara dåligt för personer som tidigare haft ätstörningar.

Viktnedgång

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25540982
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2405717

Ökad ämnesomsättning
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27422504

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26384657
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27621707

Lyckligare och bättre minne samt inlärningsförmåga
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11220789
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16011467
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC151440/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3022308/

Minskar risken för att drabbas av Alzheimers och Parkinsons
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19524509
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23773064

Cellerna självläker
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3106288/

Hjärthälsa
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19793855
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0104423013000213
https://ibimapublishing.com/articles/ENDO/2014/459119/

Förebyggande mot cancer
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19524509
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23773064

Lägre insulinnivåer
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S193152441400200X
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17316625

Bygga muskler
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC329619/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1548337

Minskad inflammation
https://www.hindawi.com/journals/bmri/2014/761264/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S095528630400261X

Bättre sömn
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12748412

Scroll to Top