5:2 Bloggen

Lär Dig Räkna Kalorier på Dina 5:2-dieten recept

5:2-dieten recept

Hur räknar du ut kalorier för dina 5:2-dieten recept?

Kalorier hit och kalorier dit. Ökar eller minskar mängden vid tillagning. Pjuuh, så svårt! Nej då, inte alls särskilt svårt. Häng med för nu går vi igenom hur du på ett smidigt sätt räknar ut kalorier på din recept.

Innan vi börjar

Nummer 1 – du vet väl att du inte behöver räkna kalorier alls om du följer mina recept och dagsmenyer för fastedagarna? Då kan du helt stressfritt väga upp maten enligt mina recept och känns hungern stillas. Min favoritköksvåg som jag använt i över fem år kan jag rekommendera varmt, kolla in den här.

Nummer 2 – vill du skapa egna recept och ta reda på kalorierna men hålla det så enkelt som möjligt? Då är en bra app ditt bästa alternativ. Lifesum är min favorit som med sin små gulliga figurer hjälper dig ta fram kalorierna på ett kick. Den kan du läsa mer om här.

5:2-dieten recept
Lär dig att räkna kalorier med 5:2-dieten recept

1. Lär dig Väga din mat rätt

Smidigt och enkelt använder du dig av är en dietvåg, gärna den som jag nämnde ovan. Då ställer du på en skål eller tallrik och nollställer vågen. Sedan är det bara att lägga på livsmedel och beräkna kaloriinnehållet enligt steg 2 och 3 i denna guide.

2. Använd min Kaloritabell

Jag har tagit fram en Kaloritabell med uträkningar för de vanligaste livsmedlen. Den hittar du här:
Kaloritabell 5:2-dieten recept

3. Lära dig läsa innehållsförteckningar

Ibland kan det vara svårt att hitta rätt kalorimängd för en viss produkt. Som tur är finns det utskrivet på varje livsmedel. Här ovan har jag tagit kort på ett exempel på en Bön-mix från ICA där de har angett att den ger 80 kcal per 100 gram. Där kan du även se hur mycket proteiner och kolhydrater som produkten innehåller.

Exempelvis innehåller bönor kostfiber som är guld värt för magen. Jag har märkt att det är bäst att kolla upp kaloriinnehållet på innehållsförteckningen för exempelvis buljonger och vissa specialprodukter, där kan det skilja sig rejält från olika källor.

4. Lär dig Söka i Livsmedelsverket databas

Om du inte skulle hitta just det livsmedel du är ute efter i kaloritabeller kan du söka på http://www7.slv.se/SokNaringsinnehall . Där kan man hitta alla möjliga livsmedel och även variationer på livsmedel som: Kokt kyckling (167 kcal/100 gram) och Kyckling med Skinn grillad (239 kcal/100 gram). Allt är skrivet med antal kalorier per 100 gram.

I nödfall: Googla fram det du behöver
Detta rekommenderar jag endast ifall du inte hittar vad du söker. Men resultaten kan variera stort mellan olika källor även om det är samma livsmedel. Se upp så att flera källor säger samma sak, man vill inte få i sig för mycket eller för lite kalorier.

 

Så här gör du för att räkna ut kalorierna på ett recept

Säg att du väger upp 200 gram Kokt kyckling och vill räkna ut kalorierna. Du avläser att kokt kyckling innehåller 167 kcal/100 gram. För att få fram rätt kalorimängd ta då 167 kcal och multiplicerar det med 2 eftersom 200 gram är dubbelt så mycket som 100 gram. Totalt blir kalorierna 167 * 2= 334 kcal för den kokta kycklingen. Om du vill lägga till flera ingredienser räknar du ut kalorierna för dem och adderar.

Räkna ut hur många kalorier du bör äta på en fastedag:
Hur du räknar ut hur många kalorier du ska äta på din 5:2 diet fastedag

Om du fortfarande tycker att det är komplicerat att räkna ut kalorierna så finns mina e-böcker om 5:2 som innehåller massor av kaloriberäknade 5:2-dieten recept.  E-böckerna hittar du här.

Din kompletta allt-i-ett guide

- med över 100 unika 5:2-recept

Allt du behöver för att lyckas med 5:2 dieten smidigt förpackat i en PDF-fil att ha i nära till hands i paddan eller mobilen och som dessutom är utskiftsvänlig.

Allt du behöver för att lyckas med 5:2 dieten smidigt förpackat i en PDF-fil att ha i nära till hands i paddan eller mobilen och som dessutom är utskiftsvänlig.

Allt du behöver för att lyckas med 5:2 dieten smidigt förpackat i en PDF-fil att ha i nära till hands i paddan eller mobilen och som dessutom är utskiftsvänlig.

Gratis

Vill du komma igång med 5:2 Dieten?

Då är kom-igång-guiden perfekt för dig.

Guiden Består av Fem Veckobrev Fullproppade med Tips, Inspiration och Kaloriberäknade Recept. 

  • Mejlen är utformade för att hjälpa dig starta och skapa en ny hälsosam vana med hjälp av 5:2 dieten. 
  • Guiden är Gratis och du väljer själv om du bara vill ha guiden eller också prenumerera på 5-2 nyhetsbrevet. 
  • Sedan 2013 har över 10000 svenskar fått hjälp av guiden att komma igång med en ny livsstil. 

Vad väntar du på?

Ange Din Mejladress i Formuläret Nedan och få Första Kom Igång Brevet Redan Idag.

*Då vi värnar om din integritet behöver du också bekräfta att vi får skicka mejl till dig och att vi har fått rätt mailadress till dig. Därför behöva du även godkänna vår förfrågan via ett mail som kommer till din inkorg (kolla även din skräppost). Läs mer i vår integritetspolicy. 

Recept

Ramen 250 kcal
Ramensoppa med nudlar och grönkål
Till Receptet
Kikärtspannkaka från 47 kcal
Till Receptet
Föregående
Nästa
Scroll to Top