5:2 Bloggen

Superfasta med chiafrön – Gott, mättande och superenkelt

chiafrön

Chiafrön, har du provat det?

De små fröna har blivit omåttligt populära på sistone och det med all rätt. De är nämligen riktiga superfrön som innehåller massor av bra mineraler, antioxidanter samt omega 3. Dessutom har dem en utomordentlig förmåga att hålla oss mätta då dem expanderar upp till 12 gånger sin egen storlek. Det gör så klart chiafröna till extra bra fastemat så här kommer nu ett smarrigt recept på en enkel och smarrig chiapudding med hallon, låt smaka!

180 kcal - Pudding på Chiafrön

Ingredients

  • 2 msk Chiafrön
  • 2 dl Sojamjölk, lätt (går att byta ut mot vanlig lättmjölk men lägg då på 24 kcal)
  • 60 g Hallon, frysta
  • 20 g Apelsin
  • Valfritt: toppa med 2 g solrosfrön (+ 12 kcal)

Instructions

  1. Enkelt! Väg upp hallonen i en skål och tina i mikron en minut. Tillsätt sojamjölken och mixa med en stavmixer (eller i en blender).
  2. Rör sedan ner chiafröna och låt stå i kylen minst en 1 timme (går också bra över natten).
  3. Ta ut puddingen och toppa med apelsin eller valfri frukt! Mums och mättande!

Nutrition Facts

Serving Size 1

Amount Per Serving

Calories 180

% Daily Value

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.

Fakta om Chiafrön
Varför är dem så mättande?

Fröna expanderar i omfång upp till 12 gånger sin egen storlek. Så när du äter den här puddingen har fröna redan ökat med 6 gånger. Men när de kommer ner i magen kan dem att öka hela 6 gånger till vilket ger dig en mättnadskänsla som varar läääänge. Kanon när du fastar!

Rikt på kalcium

Mineralet kalcium är bra för benuppbyggnaden, tänderna, hud och hår. Kalcium hjälper även till att bibehålla blodtrycket på en hälsosam nivå och kan även vara bra vid viktminskning då kalcium binder fett och anses förbättra kroppens fettförbränning.

Omega 3-källa

Den här puddingen innehåller lika mycket omega 3 som tre laxbitar tillsammans! Omega 3 fett är essentiellt vilket betyder att kroppen inte kan tillverka det själv utan behöver få det via maten. Omega 3 behövs för att kunna bygga och reparera celler och påverkar även blodtrycket positivt. Är även bra för immunförsvaret.

Cancerskyddande

Chiafröna är också rika på antioxidanter som enligt forskning kan hjälpa kroppen att bekämpa fria radikaler och kan därmed motverka cancer.

Reglerar blodsockret

Det geléliknande som chiafröna bildar bidar till att blodsockernivån ökar långsammare.

Proteinrika

Chiafrön innehåller hela 23% protein. Den här chiapuddingen med hallon innehåller 8 gram protein, här kan du läsa mer om varför det är viktigt att äta protein när du fastar.

Superfrön helt enkelt

Chiafrön är verkligen en superfood och går hand i hand med 5:2-dieten på många sätt. Förutom att fröna är väldigt mättande så har de många gemensamma positiva effekter som 5:2 har: motverkar diabetes, cancer, reparerar celler, bra för blodtrycket, fettförbrännande, immunförsvarsstärkande med mera. Så köp hem ett gäng chiafrön och piffa till fastedagarna med goda puddingar!
Här nedan är min favorit av chiafrön som du kan köpa hos www.svenskhälsokost.se till ett bra pris!
chiafrönChiafrön 5oo g 179 kr svenskhälsokost.se

*Observera att länkarna ovan är affiliate länkar, så jag kommer att få en del av summan om du bestämmer dig för att göra ett köp via länkarna nedan (men utan någon extra kostnad för dig). Jag har erfarenhet av alla dessa produkter, jag rekommenderar dem för att de är bra och användbara, inte på grund av pengarna jag tjänar om du bestämmer dig för att köpa något. Vänligen köp inte någon av dessa produkter om du inte känner att du behöver dem eller att de kommer att hjälpa dig att nå dina mål med 5:2-Dieten.

Populärt
Innehåll

Lisas tips till att komma igång med 5:2 dieten i 5 enkla steg

Kaloritabellen – Se vad hur många kcal livsmedel innehåller

Fasta med smoothiebowl – 199 kcal

Kategorier

Recept

Ramen 250 kcal
Ramensoppa med nudlar och grönkål
Till Receptet
Kikärtspannkaka från 47 kcal
Till Receptet
Scroll to Top