5 2 dieten – så fungerar den

5 2 Dieten hjälper dig att både gå ner och behålla vikten.

5 2 Dieten är  dieten som hjälper dig att både gå ner i vikt och samtidigt behålla den. Dieten är vetenskapligt bevisad och bygger på rön sedan människans skapande. På den här sidan kommer du kunna lära dig allt om hur 5 2 dieten fungerar och få alla verktyg du behöver för att komma igång.

5 2 Dieten så fungerar den:

 • 2 fastedagar (t.ex. mån och tors) äter du som kvinna i genomsnitt 500 kcal och som man 600 kcal*
 • 5 dagar i veckan äter du en normal kost, som kvinna i genomsnitt 2000 kcal och som man 2500 kcal*

Fördelar med 5 2 Dieten

 • Viktminskande
 • Lätt att följa
 • Ger effekt direkt
 • Kostnadsfri
 • Minskade kolesterolvärden
 • Ger lägre fettprocent
 • Ger bättre minne och inlärningsförmåga
 • Minimerar cancerrisken

Periodisk fasta/halvfasta på olika sätt

Det finns flera sätt att fasta förutom 5:2 som också ger samma positiva effekter. En variant är 16/8.
16/8
Enkelt förklarat fastar du 16 timmar och äter som vanligt under 8 timmar. Enklast blir det om du börjar fastan kl 20.00 dag 1 med en sista middag och använder natten för att fasta. Dag 2 äter du lunch kl 12.00, då har du fastat i 16 timmar. Efter lunchen äter du mellanmål och middag igen kl 20.00.
16/8 är mer som en livsstil än en diet då den upprepas varje dag. De åtta timmar du äter kallas för ätfönster och då äter du en normal mängd mat på cirka 2000 kcal, kaloriräkningen är inte så noga. Denna fasta passar bra för dem som har svårt att äta frukost och som vill träna hårt men fortfarande få fastan positiva effekter. Det viktiga är just att man äter inom 8 timmarsintervallet och inte fuskar och äter ett snacks kl 21.00 på dag 2.

Varför halvfasta?
5-2 Dieten Recept

Har du testat alla dieter du kan tänka dig? Har du svultit och hungrat utan varaktiga resultat? 5 2 dieten och halvfasta lovar något helt nytt – viktminskningen och livsstilsförändringen kommer att kännas lätt och gå snabbt. Och dessutom förbättrar du din hälsa på sikt.
Du behöver inte spela en psykologisk match mot dig själv. För på dagarna du äter väldigt lite mat och känner dig hungrig (för det kommer du göra) kan du bara tänka att du redan imorgon får äta vad du vill. Dessutom ger fastan ofattbara hälsofördelar. 

5 2 dieten förändrade mitt liv

Jag heter Lisa Andersson  och är grundare till 5-2dietenrecept.se. Vill börja med att tacka för att du har hittat hit och nu ska jag berätta lite om mig. Jag är nämligen  ingen läkare, jag är ingen dietist, nej inte ens en student i kostvetenskap. Men jag är en målsökare, jag söker efter den bästa dieten, den bästa träningen, den bästa boken. Jag söker efter fakta och efter tro.
Jag söker för jag vill hitta svaret och låta dig veta så att du kan fokusera på att leva ett fantastiskt liv. Och när jag verkligen hittat något som jag sökt efter väldigt länge håller jag fast och delar med mig. Så är det med 5 2 dieten.
Jag har under sex månader tack vare 5 2 dieten:
– Gått ner 8 kilo i vikt
– Fått massor av ny energi och glädje
– Minskat fettprocenten och ökat i muskelmassa
– Sparat pengar och sparat på miljön
– Skapat en sundare relation till mat
Bakgrund till 5-2dietenrecept.se
Hösten 2012 sändes dokumentären alla såg: ”Ät, fasta och lev längre” med Dr. Michael Mosley. Det gjorde så klart jag också där jag satt och tuggade med måttlig entusiasm på min magra GI-sallad för tredje gången på en vecka. 5:2 dieten lät ju bara för bra för att vara sann. Men fakta efter fakta rullades upp och jag var fast. Den här är det! 5 2 dieten har blivit min livsstil, jag kan äta vad jag vill den största delen av veckan och samtidigt gå ner i vikt och må bättre och bättre dag för dag.  Idag fastar jag endast en dag i veckan (så kallat 6:1) då jag inte längre vill gå ner i vikt men ändå få de fantastiska hälsofördelarna som fastan ger.
Den här sidan är en samlingplats för oss 5:2:are och för dig som vill bli en!

Låt dig inspireras och lycka till med din 5 2 dieten-resa!
*Räkna ut hur många kalorier du ska äta med hjälp av detta inlägg.

29 reaktioner på ”5 2 dieten – så fungerar den”

 1. Hej jag slank bara av en till fällighet in på en sida om detta med 5:2dieten den 23 juli och gör månd.-torsd och har gått mer 3 kg kanon roligt.

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Britt!
   Superkul att du har börjat 5.2 dieten! Det är en fantastiskt diet som kan få människor att rasa i vikt. Fortsätt gärna att hitta recept och tips här på sidan 🙂
   Lycka till i fortsättningen!

 2. Hej Lisa och Co
  Jag undrar om man på ordinarie dagar äter mindre kalorier än man får/ska.
  Är detta fel eller?
  Undrar om man skall försöka hålla sig runt den mängden som ni rekommenderar .
  Eller är det så att Fasta = 600 kcal för men.
  Och vanliga dagar 2500 kcal för men
  Detta värde är ett riktmärke man inte får gå över .

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hejsan Jan!
   Tack för din kommentar! 2500 kalorier per dag är rekommenderat intag från forskning, det är uträknat på vad vi behöver för att må bra och känna oss mätta. Om du klarar dig och känner dig nöjd på några kalorier mer eller mindre är det så klart okej men försök ligga på cirka 2500.
   Det ger även kroppen en mycket större förändring när du väl fastar och det ger då större effekt.
   Hoppas mitt svar hjälpte dig!
   /Lisa

 3. Hej! Jag tänkte börja 5:2 dieten på måndag. Dock hade jag tänkt ha måndag och torsdag som fastedagar.
  Hur börjar jag då i morgon? Ska jag äta frukost och middag på sammanlagt 500kcal ? Jag hoppar då alltså över lunchen? Hur gör jag då med nästkommande dag? Äter jag som vanligt då dvs frukost, lunch, middag el hoppar jag över ngn måltid ?
  Tack på förhand!

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Nina!
   Kul att du ska börja med 5:2-metoden! Det låter jättebra som du säger själv, ät frukost och middag idag. Blir hungern för svår mitt på dagen kan du ta en grönsak, drick mycket vatten. Imorgon äter du som vanlig på frukosten igen.
   Lycka till!

 4. Britt-Inger Gustafsson

  Hej!
  Jag bara undrar, om man äter 1600 kcl på ”icke” fastedagar, är det för lite då. Måste man komma upp till 2000 de vanliga dagarna?

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Britt-Inger!
   Tack för din kommentar! Om du klarar dig och känner dig nöjd på några kalorier mer eller mindre är det så klart okej. Men om du strävar efter viktminskning så rekommenderar jag istället att du äter 2000 kalorier med drar nästan helt ner på kolhydrater som potatis och pasta samt socker och bröd. Känner du dig fortfarande mätt på 1600 kalorier i form av mycket grönsaker och protein så låter det hälsosamt.
   Hoppas mitt svar hjälpte! 🙂

 5. Hejsan ..
  Jag är med i viktklubben och jag har blivit rekommenderad att äta
  1526kcal om dagen ,men vill även testa detta 5:2 är det för lite att bara 1526 kcal resten av veckan

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Eva!
   1526 kalorier om dagen låter som ett bra intag. Regeln om 2000 kalorier är bara en riktlinje men det bästa är att räkna ut exakt vad an själv behöver. Lycka till!

 6. Hej!
  Jag har jojobantat i säkert 5 år med olika metoder! Men inte lyckats helt… Så min tanke va att jag skulle dricka nutrilett de 2 fastedagarna o de övriga 5 äta frukost,mellis,lunch,mellis, middag ser det bra ut? Vet att den hälsocoach jag gått hos är strikt emot Cambridge o nutrilett! Tacksam för svar!

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Sara!
   Ditt upplägg för det ”övriga” dagar låter sunt men jag är också emot pulversoppor, dietsoppor och dietbarer. Det är nämligen fulla med socker och andra tillsatser som inte är bra för kroppen. Det är viktigt att man äter näringsrik mat när man ska gå ner i vikt och utnyttjar sina tillåtna kalorier väl. Ät istället mycket grönsaker och protein!
   Lycka till och läs gärna mina andra tips till andra som är i samma situation som du!

 7. Hej.
  Jag gör min första 2 dag ” 600 kalorier idag.
  Jag är inte direkt överviktig, men 3-4 kg vill jag gärna gå ner och hålla för att va nöjd med mig själv , mkt även för allt nyttigt jag läst om 5:2 dieten.
  Hur länge tar det innan jag börjar märka av dieten, både i vikt och hälsa ?
  Mvh. Mats

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Mats!
   Härligt att du har börjat med 5:2 dieten. Jag tror den kan passa dig med enligt vad du berätta. Hur snabbt man märker av resultat varierar så klart mycket men ofta märker du skillnad på vågen redan på morgonen efter fastan! För de långsiktiga ”hälso-resultaten” kan de börja synas efter 4-8 veckor.
   Lycka till!

 8. Hej!
  Jag äter väldigt sällan frukost. Jag undrar därför om 5 2 dieten funkar om jag inte äter frukost de andra 5 dagarna när jag inte fastar?
  Med vänlig hälsning, Sofie

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Sofie!
   Tack för din kommentar! Det råder delade meningar om detta men eftersom du fastar 2 dagar i veckan så kan det vara bra att hålla en hög förbränning under resten av veckan. Det behöver inte betyda att du äter en brakfrukost utan några nötter, en frukt eller lite protein (ägg, kesella) kan räcka.
   Hoppas att du känner att du fick svar på din fråga!
   Hälsningar
   /Lisa

 9. Jag har kommit igång med 5 2, är inne på 4e veckan. Tycker fastedagarna känns väldigt bra och skulle gärna utöka med en till… Skulle det finnas nackdelar om jag fastar måndag o onsdag och på fredagar fastar fram till eftermiddagen, alltså kanske bara äter en frukt vid 14 men sen äter som vanligt efter 17? Blir för trist att inte äta fredagsmys…
  Hälsn Åsa!

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Åsa!
   Tack för din kommentar! Härligt att du kommit igång med fastan, bra gjort! Det kan vara effektivt i viktminskningssyfte att utöka antalet fastedagar, det har dock inte bevisad (bra eller dålig) effekt på hälsan ännu genom forskning.
   Lösningen du beskriver skulle innebära en så kallad 16:8 fasta på fredagen. Alltså börjar du din fasta på torsdag kväll vid 19-20 och bryter den med lunch/mellanmål vid 12-14 tiden på fredagen. Sedan kan du äta vad du vill under 8 timmar. Men kom ihåg att det är viktigt att du bryter fastan med bra livsmedel, börja inte med högt GI, då kommer kroppen suga upp socker och fett som en svamp och resultatet på fastan blir nästan obefintligt. Börja därför med frukt, fiber och blanda gärna upp fredagsmyset med mycket vatten, frukt/grönsaker och koffein (om du dricker det). Hoppas mitt svar är till hjälp! Lycka till!

 10. Hej!
  Jag funderar lite på 5:2 dieten och hur man fastar på dagarna.
  Är det 24 timmar som räknas?
  Just nu så äter jag och killen vanlig kvällsmat ca kl 19 på söndagskvällen, sen bara 500/600 kcal under hela måndagen och så frukost som vanligt på tisdagen.
  Det blir ju två nätter och en dag, alltså ca 36 timmar. Detta gör vi två gånger i veckan.
  Gör vi rätt då eller kan vi egentligen äta kvällsmat som vanligt kl 19 på måndagen efter 24 timmar?
  Tacksam för svar!

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Sara!
   Tack för din kommentar!
   Ni gör alldeles rätt då ni fastar ca 36 timmar. Att bryta fastan vid 24 timmar ger inte samma önskvärda effekt som att fasta 2 nätter och en hel dag. Lycka till med 5 2 dieten.

 11. Hej. Jag har börjar lite smått med 5-2 och känt vilka recept och så man kan hålla sig till och ändå vara ”mätt” under fastedagarna. Jag brukar äta alla 3 målen om dagen men håller alla 3 under 200kcal är detta okey eller rekommenderar du att hoppa ett mål mat? Även det så håller jag mig under 2000kcal varje dag eftersom jag försöker tänka på vad jag äter.

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej Lukas!
   Va härligt att du börjar komma igång med 5:2! Det är helt ok att äta tre mål om dagen om du känner att det passar dig, då blir det inte så stor skillnad från de övriga dagarna, så ditt upplägg låter jättebra. Nu vet jag inte din vikt, längd och aktivitetsnivå men på ätardagarna ska du hålla cirka 500 kcal under normalt intag för att tappa vikt. Stort lycka till med 5:2 och viktnedgången!

 12. Jag har varit skeptisk mot detta, mest för att jag är skeptisk tiil alla dieter.
  Men nu tänkte jag i vilket fall prova:)
  Sja läsa mig in lite mer på ämnet bara…
  Jag är rökare, på gång att sluta, hade ett uppehåll tidigare med det lockade tiibaks vid en jobbig period i mitt liv. Men nu är jag reda, meå då tänkte slåmihop dessa två 🙂
  Den enda metod hsg provat tidigare är GI. Det fungerade helt suveränt, gick ner massa både på vågen och mätning av kropp. Problemet med det är att de är så meckigt med maten, tar för mkt tid…
  Hur är det ned träning i kombo med 5-2? Jag tänker eftersom man inte äter så mycket…?

  1. Lisa på 5-2dietenrecept.se

   Hej!
   Tack för din kommentar!
   Kul att du vill testa 5:2 dieten och ännu roligare att du har målsättningen att börja sluta röka samtidigt. 🙂
   Träning och 5:2 passar jättebra ihop! Det du ska tänka på är att inte lägga det tuffaste passen på fastedagarna annars är det fritt fram att träna på.
   Sen så låter din smoothie både nyttig och god, men du måste väga den för att se hur många kalorier den innehåller. Du hittar guider för det under Lär dig mer och Kom igång med 5:2 Dieten.
   Hoppas du gillar 5:2dieten och lycka till med att sluta röka!

 13. Ja, just det, så undrar jag omde 2 dagar man fastar…jag gör egen smoothie på blandad frukt, bär, ingefära och lite torkad nässla som blandas med lite laktosfri yoghurt, får man drickasån fastedagarna..? 🙂

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tio − fem =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.