5:2 Bloggen

Lär Dig Räkna Kalorier på Dina 5:2-dieten recept

5:2-dieten recept

Hur räknar du ut kalorier för dina 5:2-dieten recept?

Jag har fått väldigt många frågor om hur man räknar kalorier under fastedagen. Därför kommer här nedan ett inlägg på hur du bäst räknar ut kalorier till dina 5:2-dieten recept.
5:2-dieten recept

1. Lär dig Väga din mat

Du behöver lära dig väga din mat så att du vet att du inte får i dig för mycket eller för lite mat på fastedagen. Det enklaste att använda sig av är en diet/köksvåg tips på rekommendationer på vågar hittar du härnedan. Då ställer du på en skål eller tallrik och nollställer vågen. Sedan är det bara att lägga på livsmedel och beräkna kaloriinnehållet enligt steg 2 och 3 i denna guide.
Om du inte har en hushållsvåg eller behöver en ny tipsar jag om en som kan spara kalorier för dina favoritlivsmedel i detta inlägg:
Tips på 5:2-Dieten Verktyg och Produkter som Underlättar

2. Använd min Kaloritabell

Jag har tagit fram en Kaloritabell med uträkningar för de vanligaste livsmedlen. Den hittar du här:
Kaloritabell 5:2-dieten recept

3. Lära dig läsa innehållsförteckningar

Ibland kan det vara svårt att hitta rätt kalorimängd för en viss produkt. Som tur är finns det beräknat på varje livsmedel. Här har jag tagit kort på ett exempel på en Bön-mix från ICA där de har angett att den ger 80 kcal per 100 gram. Där kan du även se hur mycket proteiner, kolhydrater som produkten innehåller. Exempelvis bönor innehåller Kostfiber som är guld värt för din magen. Jag har märkt att det är bäst att kolla upp kaloriinnehållet på innehållsförteckningen för exempelvis buljonger och vissa specialprodukter, där kan det skilja sig rejält från olika källor.

4. Lär dig Söka i Livsmedelsverket databas

Om du inte skulle hitta just ditt livsmedel kan du söka på http://www7.slv.se/SokNaringsinnehall kan man hitta alla möjliga livsmedel och även variationer på livsmedel som: Kokt kyckling (167 kcal/100 gram) och Kyckling med Skinn grillad (239 kcal/100 gram). Allt är skrivet med antal kalorier per 100 gram.

I nödfall: Googla fram det du behöver
Detta rekommenderar jag endast ifall du inte hittar vad du söker för att hitta antalet kalorier. Men som med alla nätkällor måste man ta det man hittar med en nypa salt så att man inte får i sig för mycket eller för lite kalorier på fastedagen!

Så här gör du för att räkna ut kalorierna på ett recept:

Säg att du väger upp 200 gram Kokt kyckling och vill räkna ut kalorierna. Du avläser att kokt kyckling innehåller 167 kcal/100 gram. För att få fram rätt kalorimängd ta då 167 kcal och multiplicerar det med 2 eftersom 200 gram är dubbelt så mycket som 100 gram. Totalt blir kalorierna 167 * 2= 334 kcal för den kokta kycklingen om du vill lägga till flera ingredienser räknar du ut kalorierna för dem och adderar till dem.
Räkna ut hur många kalorier du bör äta på en fastedag:
Hur du räknar ut hur många kalorier du ska äta på din 5:2 diet fastedag
Om du fortfarande tycker att det är komplicerat att räkna ut kalorierna så finns mina e-böcker om 5:2 som innehåller massor av kaloriberäknade 5:2-dieten recept.  E-böckerna hittar du här.

Populärt
Innehåll

Lisas tips till att komma igång med 5:2 dieten i 5 enkla steg

Kaloritabellen – Se vad hur många kcal livsmedel innehåller

Fasta med smoothiebowl – 199 kcal

Kategorier

Recept

Ramen 250 kcal
Ramensoppa med nudlar och grönkål
Till Receptet
Kikärtspannkaka från 47 kcal
Till Receptet
Scroll to Top